Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brașov organizează un seminar de două zile pentru Patronatul IMM-urilor din Brașov pentru a instrui managerii cum să-și adapteze stilul afacerii în momentul în care importă personal din statele non-UE. În ultimii doi ani, numărul asiaticilor care lucrează în România s-a dublat, transmite Radio Târgu Mureș, preluat de Rador.
Seminarul, care este unul online, este susținut de un manager cu peste 35 de ani de experiență pe trei continente, precizează pentru Radio Tg.Mureș directorul AJOFM Brașov, Liliana Dragomir:
„Există interes din partea firmelor pentru a importa forță de muncă din străinătate și mai ales din zona non-UE. Nu există niște condiții deosebite pentru aceștia angajați care sunt inserați pe piața forței de muncă de la noi. Este, însă, vorba de cultura acestora pentru a putea fi adaptați la nevoile activităților noastre și, în același timp, la cultura noastră românească și europeană, în același timp. Știți că aceștia vin în spate cu niște tradiții privind religia, familia dar și cultul muncii.”
Dacă în anul 2022 contingentul de angajați non-UE era de 50.000 de persoane la nivel național, de anul trecut Guvernul a dublat numărul persoanelor provenite din alte state din afara Europei care pot lucra în țara noastră.
Măsura a fost luată pentru a rezolva problema forței de muncă de pe piață.
Brașovul se numără printre orașele care are cei mai mulți asiatici angajați, mai spune Liliana Dragomir:
„Noi, în ultimii doi ani am avut peste 2.000 de persoane care au fost importate din Thailanda, Filipine, Nepal pentru a rezolva problema forței de muncă a angajatorilor din domeniul HoReCA și Construcții.”
Seminarul se va desfășura online, pe Zoom, în zilele de 20 mai, începând cu ora 10,00, iar al doilea în 21 mai, începând cu ora 18:00. În ambele zile vor fi aceleași informații. Participarea la seminar este gratuită iar înscrierile se fac până la finele acestei săptămâni de către partenerul acestui eveniment, Asociația Brașovul Altfel.