Peste 10.000 de români pierd 2 mil. euro, avansul pentru vacanțe în februarie

Peste 10.000 de români pierd 2 mil. euro, avansul pentru vacanțe în februarie
scris 11 sep 2015

Mai mult de 10.000 de români vor pierde avansul de 2 milioane de euro plătit pentru sejururi în străinătate, în prima săptămână din februarie, după ce Guvernul a modificat structura anului școlar și a amânat vacanța din februarie a copiilor cu o săptămână, potrivt Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Mulți români își programează concediile de iarnă în funcție de vacanțele copiilor, iar avasurile sunt plătite cu multe luni înainte, pentru a beneficia de tarife reduse. Așa s-a întâmplat și cu vacanța de iarnă a copiilor, programată pentru 30 ianuarie - 7 februarie.

Urmărește-ne și pe Google News

"Peste 10.000 de români, familii cu copii, și-au rezervat deja vacanțe în străinătate în această perioadă și au plătit avansuri. La un tarif mediu de sejur de 600 de euro, avansul ajunge la 200 de euro. Deci, în total, românii care pleacă în acea perioadă în vacanțe au plătit avansuri de peste 2 milioane de euro", a declarat pentru Profit.ro Lucia Morariu, prim-vicepreședintele ANAT.

Majoritatea acestor români merg la schi, în special în Austria, dar și în Franța, Italia sau Bulgaria.

Între timp, însă, structura anului școlar 2015 - 2016, care fusese stabilită în luna iulie printr-un ordin de ministru a fost modificată pe 31 august printr-un alt ordin, care a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Astfel, s-a modificat și vacanța din februarie. Copiii nu mai pleacă în vacanțe în perioada 30 ianuarie - 7 februarie, ci 6 februarie - 14 februarie

Modificarea perioadei vacanței de iarnă dă peste cap toate vacanțele deja rezervate. Sunt deja depozite nerambursabile plătite de turoperatori și pentru perioada respectivă, care nu pot fi transferate pe o altă perioadă. A muta pentru o altă perioadă de timp nu este posibil, mai ales pentru destinațiile externe. Acești bani vor fi pierduți de turoperatori și turiști, care n-au nicio vină. S-a anunțat mult prea târziu modificarea structurii anului școlar", a spus Morariu.

Ea spune că turoperatorii ar fi trebuit înștiințați cu doi ani înainte despre modificarea structurii anului școlar.

"Furnizorii internaționali nu își schimbă ei politica de încasare a avansurilor pentru că s-a trezit guvernul României în septembrie să anunțe că schimbă structura anului școlar pentru februarie. Toți acești oameni, adică peste 10.000 de români, vor pierde bani.În turism, programele early booking merg cu depozite nerambursabile. Vacanțele din țară nu se cumpără așa din timp ca cele din străinătate, iar cu românii ne mai putem înțelege", a mai spus Morariu.

Și vicepreședintele ANAT, Alin Burcea, afirmă la rândul său că atât turoperatorii, cât și turiștii vor pierde bani pentru că s-a modificat structura anului școlar."

"Sunt fel de fel de modificări la vacanțe. Profesorii au sentimentul că educația și școala sunt alfa și omega. Sunt importante, dar și sănătatea e importantă, și agricultura, că murim de foame și multe altele. Pentru oamenii ăștia, niciodată vacanțele nu sunt importante. Mulți părinți și-au luat vacanțe, iar acum se face totul praf. E un fenomen care afactează turismul", a spus Burcea.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
romani
vacante
februarie
ski
an scolar