Patronatele critică proiectele de lege care pot fi aprobate astăzi de Parlament: Populismul poate costa mai mult decât criza! Ce vor oamenii de afaceri de la autorități

Patronatele critică proiectele de lege care pot fi aprobate astăzi de Parlament: Populismul poate costa mai mult decât criza! Ce vor oamenii de afaceri de la autorități
scris 3 apr 2020

Sectoare vitale ale economiei românești pot fi date complet peste cap de un pachet legislativ adoptat în grabă de Parlamentul României, fără un dialog cu Guvernul, autoritățile de reglementare, patronate și sindicate, arată Confederația Patronală Concordia.

Parlamentul ar putea adopta vineri proiectul de lege privind suspendarea plăților la utilități pentru unele persoane fizice și firme, precum și suspendarea ratelor la bănci. Alte inițiative, precum cea pentru plafonarea prețurilor la medicamente și alimente, se află în dezbatere dar au fost retrase de pe ordinea de zi. Proiectele au trecut rapid de Senat, fiind adoptate în comisii și în plen în aceeași zi în unele cazuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Principala greșeală pe care o fac angajatorii când depun cereri pentru șomaj tehnic CITEȘTE ȘI Principala greșeală pe care o fac angajatorii când depun cereri pentru șomaj tehnic

“Trebuie să decidem cu chibzuință dacă nu cumva este prea mare costul pe termen lung al măsurilor pe termen scurt și asta în condițiile în care suntem convinși că Parlamentul și Guvernul, împreună cu partenerii sociali, pot agrea un pachet de măsuri pentru criza COVID-19 care să fie și coerent și suficient pentru industriile cele mai afectate, fără a risca falimentul unor industrii sau a împinge povara de la o industrie la cealaltă, într-un domino”, arată Confederația Concordia.

Amânarea plății utilităților și serviciilor de telecomunicații este prinsă într-un proiect de lege al PSD, Pro România și ALDE, care conține și unele facilități fiscale. Persoanele fizice cu venituri sub salariul minim ca urmare a șomajului tehnic, cele care nu mai pot desfășura activitățile neremunerate cu salarii ca urmare a deciziilor guvernului, precum și firmele care au încetat total activitatea pot cere amânarea plății facturilor pentru 3 luni la apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV.

“Valoarea facturilor de utilități și telecomunicații care se cere a fi amânată se ridică la câteva sute de milioane de euro și aceste industrii nu au cum să suporte acest cost fără sprijin din partea statului. Asigurarea aprovizionării cu electricitate și servicii de telecomunicație este esențială în orice moment, dar mai ales în această perioadă”, arată patronatele.

ANALIZĂ Cum ar putea populația și firmele să-și reducă, pe banii băncilor, datoriile la bănci în baza legii PSD de amânare a ratelor. Pierderile băncilor ar putea depăși recordul istoric CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Cum ar putea populația și firmele să-și reducă, pe banii băncilor, datoriile la bănci în baza legii PSD de amânare a ratelor. Pierderile băncilor ar putea depăși recordul istoric

Amânarea ratelor la credite fără costuri pentru debitori și fără nicio condiție este pe primul punct al ordinii de zi de mâine a plenului Camerei Deputaților.

“Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare”, arată patronatele.

Pe ordinea de zi mai erau inițial și alte proiecte care vizau sistemul bancar, precum plafonarea dobânzilor la credite și conversia împrumuturilor în valută. Acestea au primit rapoarte de adoptare în comisiile de specialitate ale deputaților. Camera Deputaților este și în cazul acestora decizională.

Alt proiect care a fost inițial pe ordinea de zi de vieri, apoi a fost scos, este cel al plafonării prețului la medicamente și alimente.

“În cazul plafonării prețului la alimente și medicamente, experiența istorică a secolului XX ne arată că plafonarea prețurilor este cel mai adesea o rețetă pentru penurie și are mereu efecte contrare celor urmărite de legiuitor”, arată Concordia.

Confederația arată că Parlamentul ar trebui să discute de urgență cu Asociația Marilor Rețele Comerciale din România - și Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri pe marginea proiectului de lege și că nu există niciun motiv pentru care prețurile să fie plafonate prin lege și pentru că acestea nu au crescut în ultima vreme dincolo de limitele unei situații în care cererea globală pentru anumite produse a explodat.

“Este un precedent foarte periculos ca asemenea măsuri să fie adoptate fără o discuție prealabilă cu industriile afectate care împreună reprezintă o bucată semnificativă a economiei naționale și care sunt critice în aceste momente pentru asigurarea serviciilor și produselor de bază pentru cetățeni”, arată patronatele.

Din Confederație fac parte Federația Patronală Petrol și Gaze, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, Federația Patronală a Rețelelor de Comerț, Federația Patronatelor din Industria Auto, Federația Patronală a Transportatorilor din România, Federația Patronală a Serviciilor Financiare din România, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, Federația Industriei Hoteliere din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi
suspendare rate
amanare facturi