România a avut, și în februarie, cea mai mare creștere a prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană, arată datele publicate astăzi de biroul european de statistică Eurostat. Totuși, prețurile consemnate la producătorii din industrie au încetinit față de ianuarie, consemând cel mai lent avans din ultimele 4 luni.
România revenise, în ianuarie, pe prima poziție în UE în funcție de avansul prețurilor la producătorii din industrie după ce, în decembrie, coborâse pe poziția a treia.
CITEȘTE ȘI BAT lucrează la un potențial vaccin pentru COVID-19 folosind planta de tutun, printr-o subsidiară de biotehnologie din SUA
Prețurile producției industriale au crescut, în România, cu 3,4% față de februarie 2019, în timp ce, la nivelul UE, a fost înregistrată o scădere de 1%. România este urmată, în funcție de scumpirile înregistrate la producătorii de industrie, de Bulgaria (+3,3%) și Ungaria (+3%).
Spre comparație, în ianuarie, creșterea prețurilor producției industriale din România urcase la 5,1%.
În ritm lunar, prețurile producției industriale au coborât cu 0,9% în februarie, după un salt de 1,6% în ianuarie.
Indicele prețurilor producției industriale măsoară evoluția de ansamblu a prețurilor produselor și serviciilor industriale fabricate și livrate în primul stadiu de comercializare de producătorii interni într-o anumită perioadă față de o perioadă anterioară. Astfel, indicele surprinde modificările de preț din perspectiva producătorului. Majorarea prețurilor la producători poate anticipa majorarea prețurilor de consum (măsurată prin evoluția indicelui prețurilor de consum - IPC), inflația de la producător putând fi transmisă către consumatorul final. Deși prețurile de la producătorii din industrie sunt un factor de influență pentru prețurile de consum, evoluția IPC este determinată și de alți factori.
România a avut printre cele mai mari creșteri anuale de prețuri la producătorii din industrie și pe parcursul anului trecut.