Frânată de lentoarea vaccinării anti-COVID-19 și de politici de relansare mai puțin ambițioase față de cele de peste Atlantic, economia europeană tinde să rămână în urma celei americane, iar experții se tem că întârzierea nu va mai putea fi recuperată, potrivit unei analize a AFP.
Activitatea economică în SUA a rezistat deja mai bine în fața pandemiei în comparație cu cea a Uniunii Europene, aceasta și datorită măsurilor de lockdown mai puțin dure, și va reporni de asemenea mai repede. După o scădere de 3,5% anul trecut, PIB-ul SUA ar urma să crească anul acesta cu 6,4%, conform estimării FMI. Contrastul este vizibil față de zona euro, care în 2020 a înregistrat o scădere de 6,6% și anul acesta creșterea ar urma să se plafoneze la 4,4%, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În timp ce economia chineză și-a regăsit încă de anul trecut nivelul anterior pandemiei, cea a SUA va reuși acest lucru în 2021, iar Europa va trebui să aștepte cel puțin până în vara anului 2022.
Uniunea Europeană ''a greșit cu adevărat în modul de gestionare a comenzilor de vaccinuri, iar faptul că nu ajungem la nivelul american sau britanic (în privința vaccinării anti-COVID-19 n.red) este dramatic'', remarcă Charlotte de Montpellier, economistă la banca ING.
În prezent, când SUA ridică restricțiile, Europa este sub noi lockdown-uri. În timp ce americanii încep să primească cecurile guvernamentale acordate în cadrul politicilor de relansare, statele UE încă nu au ratificat toate fondul european de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, greu negociat anul trecut, iar justiția germană amenință să blocheze acest instrument în urma unor plângeri privind legalitatea sa.