OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum

OMV Petrom și-a majorat cu 50% vânzările de gaze în ultimul trimestru în pofida scăderii producției cu peste 9%. Explicația: a devenit cel mai mare importator de pe piața locală. Detalii - la Profit.Energy.forum
scris 9 oct 2019

Producția de gaze naturale a OMV Petrom, cel de-al doilea producător din România, după Romgaz și-a accentuat declinul, scăzând cu 9,1% în al treilea trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut. În prima jumătate a anului OMV Petrom anunțase o reducere a producției de gaze cu 8%.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu

OMV Petrom a anunțat un nivel al producției de gaze pe perioada iulie-septembrie de 79 mii barili echivalent petrol/zi (bep/zi), în scădere cu 8 mii bep/zi față de nivelul întregistrat în aceeași perioada a anului trecut. Comparativ cu producția din trimestrul al doilea, se observă o stagnare.

Urmărește-ne și pe Google News

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Însă nu numai producția de gaze a OMV Petrom a suferit, ci și cea de țiței, ca urmare a declinului natural al producției. Dacă în trimestrul al treilea al anului trecut, OMV Petrom a produs 74 mii bep/zi, în perioada iulie-septembrie a extras doar 71 mii bep/zi.

Surprinzător, deși producția de gaze a companiei este în scădere, vânzările de gaze către terți s-au majorat considerabil, cu aproape 50%, de la 7,54 TWh, în trimestrul al treilea al anului trecut, la 11,22 TWh în perioada similară a acestui an.

Cum producția de energie electrică (implicit consumul de gaze) a fost similară, de un TWh, rezultă că OMV Petrom nu numai că a apelat la importuri pentru a compensa reducerea producției, dar și pentru comercializare.

Profit.ro a anunțat recent că OMV Petrom și-a consolidat în iunie poziția de lider în topul importatorilor, câștigată în luna mai, majorându-și cantitatea de gaze importată de la 533 GWh la 621 GWh în iunie, lună în care de obicei importurile sunt practic insignifiante.

Importul considerabil (aproximativ o cincime din producția lunară a OMV Petrom) de la compania mamă, OMV, și apoi revânzarea gazelor pe piața internă par a fi soluția adoptată de companie pentru a contracara parțial scăderea de venituri impusă prin plafonarea prețului gazelor din producția internă la 68 lei/MWh.

Chiar dacă și-a crescut cantitatea de gaze importată, cota de piață a OMV Petrom s-a redus de la 45,3% în luna mai la 42,21% în luna iunie ca urmare a majorării volumului total de gaze importat și de celelalte companiile autohtone, de la 1,18 TWh în mai la 1,48 TWh în iunie.

Marja de rafinare a scăzut de la 6,62 dolari/baril la 6,46 dolari/baril, fiind compensată de evoluția volumului vânzărilor de produse rafinate, de la 1,39 milioane tone în trimestrul al treilea al anului trecut, la 1,49 milioane tone în perioada similară a acestui an.

Evoluția prețului internațional al petrolului a afectat compania, prețul de vânzare al unui baril scăzând de la 66,35 la 54 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
import
vanzare
productie
gaze