OMV Petrom mai are de încasat peste 10 milioane de euro de la companiile de asigurări care au subscris polițele pentru centrala Brazi

OMV Petrom mai are de încasat peste 10 milioane de euro de la companiile de asigurări care au subscris polițele pentru centrala Brazi
scris 2 nov 2018

OMV Petrom a încasat în trimestrul al treilea aproximativ 10 milioane de euro de la companiile de asigurări care au subscris polițele pe care sunt preluate riscurile aferente centralei Brazi, care anul trecut s-a confruntat cu defectarea ambelor transformatoare, o perioadă fiind în totalitate nefuncțională, a declarat, în cadrul unei conferințe cu analiștii directorul financiar al companiei, Stefan Waldner.

Pentru acest an, OMV și-a bugetat în acest sens 45 de milioane, din care, potrivit lui Waldner, 34 de milioane de euro au fost deja încasate în primele trei trimestre ale anului.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale al Downstream Gas de 95 milioane lei a inclus și suma de 47 milioane lei venituri estimate din asigurare aferente centralei electrice Brazi, comparativ cu 80 mil lei înregistrate trimestrul similar al anului trecut în același scop.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
AUDIO Christina Verchere, OMV Petrom: Amânarea deciziei de investiție în Neptun Deep nu este consecința analizei legii offshore, ci a întârzierii cu care a aceasta fost adoptată CITEȘTE ȘI AUDIO Christina Verchere, OMV Petrom: Amânarea deciziei de investiție în Neptun Deep nu este consecința analizei legii offshore, ci a întârzierii cu care a aceasta fost adoptată

Profit.ro anunța încă din luna mai a anului trecut că OMV Petrom are încheiate polițe de asigurare atât pentru riscurile tehnice legate de centrala Brazi, cum ar fi cele de avarii, cât și pentru cele financiare, respectiv deține o poliță care acoperă pierderile financiare de întrerupere a afacerii.

Începând cu trimestrul al treilea al anului 2016, capacitatea centralei Brazi a fost disponibilă doar pe jumătate, din cauza unei defecțiuni la transformatorul turbinei pe gaz. Începând cu aprilie 2017, s-a defectat și transformatorul turbinei pe abur, ceea ce a dus la oprirea completă a centralei.

OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției CITEȘTE ȘI OMV Petrom a profitat de aprecierea petrolului, majorându-și profitul cu 44% pe primele 3 trimestre în pofida scăderii producției

"Investigația cauzelor defecțiunilor se face împreună cu companiile de asigurări și cu producătorul.  În funcție de rezultatele acesteia, vom lua o decizie cu asigurătorii. Avem și polițe de avarii, și de întrerupere a afacerii. Analizăm mai multe opțiuni, să achiziționăm sau să reparăm. Estimarea despre momentul repornirii centralei pe care am avansat-o public se leagă de ce ne-au spus producătorii despre când ne-ar putea livra turbina. Va trebui să facem și o analiză despre cum va influența acest eveniment rezultatele noastre financiare pe 2017, deocamdată nu avem toate elementele", declara în luna mai 2017 fostul CEO, Mariana Gheorghe.

Defectarea centralei de la Brazi a survenit într-un moment prost pentru companie, aceasta neputând exploata majorarea prețurilor de pe piața spot. “Nu am anticipat creșterea cererii de energie din ianuarie anul acesta. Nu am livrat foarte mult pe piața spot, PZU, am avut și incidentul cu turbina de gaz nefuncțională din T4 2016. Dacă aveam la dispoziție și a doua turbină, puteam cu adevărat să capturăm și noi o parte din această cerere crescută de energie din prima parte a lui 2017", susținea la acea vreme fostul director general al OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
polita
asigurare
brazi
centrala
omv
petrom