Rezervele valutare la Banca Națională a României au crescut cu 948 de milioane de euro la 32,36 miliarde de euro în octombrie, aceasta fiind a doua lună consecutivă de creștere a rezervei, pe fondul împrumutului extern realizat de Ministerul Finanțelor Publice.
În cursul lunii au intrat 2,72 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (inclusiv suma rezultată din emisiunile de euroobligațiuni ale Ministerului Finanțelor Publice în valoare nominală de 1.750 milioane euro) și altele, potrivit unui comunicat de presă al BNR.
Au ieșit 1,77 miliarde de euro, sumă reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice și a altor obligații externe denominate în valută (939 milioane euro) și altele.
Între februarie și septembrie, rezerva valutară a fost în continuă scădere, de la un nivel de 35 de miliarde de euro la 31,42 miliarde de euro.
Adâncirea deficitului de cont curent a pus presiune pe cursul de schimb, astfel că o parte din bani au fost cheltuiți de BNR pentru susținerea leului, ceea ce a adus una dintre cele mai bune performanțe din regiune pentru moneda românească, deși țările europene din afara zonei euro au contul curent echilibrat sau chiar excedentar.
Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,58 miliarde de euro.
Plățile scadente în luna noiembrie 2018 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 151 milioane euro.