Comerțul mondial va continua să crească într-un ritm mult inferior celui înregistrat în perioada 1990-2011, potrivit Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care a revizuit joi în scădere estimarea privind avansul schimburilor comerciale din acest an și a avertizat asupra riscurilor pe care le-ar putea genera încetinirea peste așteptări a economiei chineze și volatilitatea sporită din piețele financiare.
OMC anticipează un avans de 2,8% al volumului comerțului la nivel global în 2016, semnificativ sub creșterea de 3,9% estimată anterior. Evoluția din acest an va fi în linie cu cea consemnată în 2015, marcând al cincilea an consecutiv de creștere sub 3%, potrivit unui comunicat al organizației.
Ritmul de creștere este estimat să accelereze la 3,6% în 2017, însă se va menține sub avansul anual mediu de 5% înregistrat în perioada 1990-2011. Comerțul global a încetinit brusc în 2009, pe fondul crizei economice și financiare, însă a revenit pe creștere un an mai târziu.
CITEȘTE ȘI Comerțul electronic B2B din România va creștere cu 20% în acest an, la 12 miliarde euroDeși volumul schimburilor comerciale este în urcare, valoarea acestora a scăzut din cauza volatilității cursurilor de schimb și a declinului prețurilor pentru materii prime, a spus directorul general al OMC, Roberto Azevêdo.
"Acest lucru ar putea compromite creșterea economică în țările în curs de dezvoltare", a precizat Azevêdo.
Potrivit calculelor OMC, valoarea schimburilor comerciale exprimată în dolari a scăzut anul trecut cu 13%, de la 19.000 miliarde la 16.500 miliarde.
Principalele riscuri în ceea ce privește evoluția comerțului mondial din acest an sunt încetinirea sub așteptări a economiei chineze, creșterea volatilității din piețele financiare și expunerea statelor cu datorii mari în valută la mișcări abrupte ale cursului de schimb, se arată în comunicat.
Contribuția pe regiuni la creșterea comerțului mondial în perioada 2011-2015, procente:
Sursa: OMC