Europa, în fața unor provocări extreme

Europa, în fața unor provocări extreme

Problemele de la baza piramidei europene sunt tot mai mari.

scris 5 apr 2016

Invitații de la dezbaterea economică anuală organizată de Partidul Popular European de la halele Saint Gery din Bruxelles spun că Europa este la un moment de cotitură. Editorialistul britanic Martin Wolf avertizează că economia globală a intrat într-o etapă de scădere de productivitate, iar apetitul pentru investiții al mediului de afaceri este redus, deși dobânzile sunt la minime istorice.

"Puterile mele de prezicere sunt apropiate de zero", recunaște președintele Consiliului European, Donald Tusk. Ceea ce știe, însă, este că Europa și puterile industrializate au ajuns cu economia în teritorii necartografiate, după cum Polonia și țările din estul Europei s-au aflat în fața tranziției acum 25 de ani fără să știe cum aceasta va fi parcursă. Faptul că povestea poloneză a fost un succes îi dă încredere lui Tusk acum că și Europa va trece cu bine peste provocări.

Urmărește-ne și pe Google News

Mesajul președintelui Consiliului Europei, rostit ieri seara la dezbaterea anuală pe teme economice pe care Partidul Popular European o organizează la halele Saint Gery din Bruxelles, lasă loc de optimism și cea mai mare parte a invitaților au lansat acest semnal de încredere.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Perspective sumbre, cât să ne dorim să înotăm în bere CITEȘTE ȘI Perspective sumbre, cât să ne dorim să înotăm în bere

Cât de dure sunt problemele din față s-a văzut, însă, din prezentarea editorialistului de la publicația Financial Times, Martin Wolf, un discurs separat de cele ale ale interlocutorilor săi. "Economia europeană frânează structural", a declarat acesta.

În ansamblu, economia globală este provocată la extrem, apreciază jurnalistul. Modelele de creștere din ultimii 30 de ani sunt încercate în condițiile în care oportunitățile din piețele emergente și-au îngustat marjele, iar la nivel mondial asistăm la o scădere a cererii.

Acesta este contextul în care asistăm la o întoarcere masivă și cronică în sens negativ a investițiilor în sectorul corporativ. Mediul de afaceri nu împrumută, chiar dacă dobânzile sunt cele mai scăzute din istoria umanității, a mai spus, la adunarea popularilor europeni, Wolf, care la începutul anilor '70 a fost un susținător activ al Partidului Laburist (de stânga) din Marea Britanie.

Este nevoie de transformări structurale

Prezentă la dezbateri, Maria Luis Albuquerque, fost ministru de finanțe al Portugaliei în perioada 2013-2015, a afirmat, la rândul ei, că Europa se află în fața unei provocări pentru a salva atât modelul social, cât și competitivitatea economică.

În acest sens, este nevoie de reforme structurale, dar care să fie bine explicate publicului, să se știe exact ce se așteaptă de la ele, să se cunoască faptul că adesea reușesc și nu totdeauna reușesc, dar și că ia timp pentru ca acestea să-și producă efectele. "Este nevoie de răbdare și perseverență", a mai spus fostul oficial portughez.

Consiliul European din iunie, reprogramat din cauza referendumului privind un eventual Brexit CITEȘTE ȘI Consiliul European din iunie, reprogramat din cauza referendumului privind un eventual Brexit

Președintele Consiliului Europei anticipează și el schimbări ample. "Caitalismul democratic pe care l-am luat pentru atât de mult timp ca de la sine înțeles are nevoie de transformări ca răspuns la criză, atât din punctul de vedere al politicilor economice, dar mai presus de toate din cel al instituțiilor politice. Avem nevoie de transformări politice nu pentru a invalid principiul democrației liberale, ci pentru a o proteja", a declarat Tusk.

Datoria este prea mare, bilanțurile băncilor nu s-au curățat, iar tinerii încă nu-și găsesc un drum

Un sector unde problemele au rămas mari chiar și după criză este cel financiar, spune Wolf. Există o supraîndatorare rezultată din greșelile anterioare anului 2007, însă bilanțurile băncilor sunt încărcate de active ca nu promovează deloc investițiile și creșterea economică, a declarat acesta, menționând că se referă la împurmuturile bancare având colateral active din real estate.

Din punctul de vedere al reformelor structurale, editorialistul Financial Times apreciază că accentul acestora trebuie să fie pus pe susținerea generației noi. Politicile trebuie să aibă în vedere aducerea de productivitate nu în rândul celor în vârstă, ci a tinerilor. Este o modalitate de a se da prioritate viitorului, chiar dacă cei care votează sunt vârstnicii, a mai spus Wolf care, an de an, este invitat la întâlnirea grupului Bilderberg.

Tusk afirmă că pentru promovarea reformelor structurale este nevoie de lideri. Problema nu este existența ideilor economice și a tehnicalităților, ci a capacității mediului politic de a convinge publicul asupra utilității unor politici. "A lăsa economia pe seama economiștilor este o greșeală la fel de mare ca aceea de a lăsa războiul pe seama generalilor", a declarat președintele Consiliului Europei. "Pentru ca orice idee economică să meargă, avem nevoie să întâlnim o condiție, respectiv aceea ca Europa să creadă în ea însăși din nou", a conchis Tusk.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
donald rusk
criza
europa
martin wolf
banci
datorie
reforme structurale