Politica fiscală este contradictorie, afirmă viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, el dând ca exemplu stimularea concomitentă a capitalului - prin facilitatea de scutire a impozitului pe profitul reinvestit - și a retragerii dividendelor - prin reducerea impozitului asupra acestora, de la 16% la 5%. În acest context, oficialul BNR s-a întrebat ce anume vrea să încurajeze Guvernul: companiile sau antreprenorul.
"Politica fiscală a statului român mie mi se pare - hai să nu spun schizofrenică - să spun contradictorie. Nu poți în același timp să încurajezi și reinvestirea capitalului și retragerea dividendelor, ceea ce statul român face cu foarte mult entuziasm! Avem politici fiscale de încurajare a reinvestirii capitalului. Nu s-a dovedit până acum că au folosit la ceva. Chiar Ministerul Finanțelor constata că nu s-a folosit acea prevedere de scutire de impozit pe profitul reinvestit, o prostie susținută de 20 de ani în România în repetate rânduri și care, până la urmă, a fost adoptată prin lege. Vedem acum și practic că nu s-a folosit. Pe de altă parte, avem o politică extraordinară privitoare la retragerea de dividende cu impozite foarte mici, extrem de competitivă în Europa. Cred că statul român trebuie să decidă ce vrea. Vrea să încurajeze capitalizarea companiilor sau vrea să încurajeze ca poziția de antreprenor să fie mai puțin taxată decât poziția de angajat. Încurajăm antreprenorul sau compania?", a declarat Olteanu, prezent la la conferința Growth Forum - Strategia de dezvoltare a României și convergența la euro, organizată de Profit.ro la Banca Națională a României.
El a arătat că o companie fără capitaluri nu poate lua credite și nu poate funcționa pe termen lung, chiar dacă antreprenorul, în 2008, a scos bani din companie și și-a luat barcă. ”Antreprenorul poate decide ce face, dar banii antreprenorului nu se confundă cu cei ai companiei și, dacă se mai face această confuzie multă vreme în România, o să rămânem tot o țară de buticuri, nu o țară de companii", a avertizat Bogdan Olteanu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform Codului Fiscal, profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, precum și în programe informatice, produse și/sau achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar, și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit.
De asemenea, potrivit aceleași legi, de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe veniturile din dividende a fost redus de la 16% la 5% și se aplică pentru toate profiturile, indifferent din ce an provin, distribuite începând cu acest an.