Numărul șomerilor a scăzut cu peste 13.000 în luna iunie și a ajuns la un nivel minim al ultimilor șapte ani

Numărul șomerilor a scăzut cu peste 13.000 în luna iunie și a ajuns la un nivel minim al ultimilor șapte ani
scris 29 iul 2016

Numărul de șomeri a scăzut în iunie cu 13.467 față de luna precedentă, până la 567.711, după creșterea surprinzătoare din luna mai, iar rata șomajului a scăzut din nou la 6,4%, arată datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS).

Pentru luna mai, statisticile provizorii au indicat o creștere cu 8.585 a numărului șomerilor comparativ cu luna precedentă, la 581.178, iar rata șomajului a fost de 6,6%, calculată după metodologia Biroului Internațional al Muncii (BIM), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Analiștii au pus evoluția din luna mai pe seama creșterii salariului minim cu 19% de la 1 mai, de la 1.050 lei până la 1.250 lei, care i-a făcut pe mulți patroni să facă disponibilizări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În iunie, șomajul a revenit, însă, la un nivel minim din primăvara lui 2009. De obicei, pe perioada verii există cerere mai mare de forță de muncă în domenii precum turismul sau agricultura.

Față de iunie 2015, numărul de șomeri a scăzut în a șasea lună din 2016 cu circa 49.636.

Șomajul este mai mare în rândul bărbaților, cu o rată de 7,3% în luna iunie, în timp ce, în rândul femeilor, șomajul este de doar 5,3%, mai arată datele oficiale.

Autoritățile publică, constant, și numărul de șomeri înregistrați oficial în evidențele oficiilor pentru forța de muncă.

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de DNA în dosarul lui Vîntu CITEȘTE ȘI Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut de DNA în dosarul lui Vîntu

Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) arată că, la sfârșitul lunii mai, 410.509 șomeri erau înregistrați oficial, ceea ce corespunde unei rate a șomajului de doar 4,6%.

Însă conform standardelor BIM, numărul de șomeri este calculat prin anchete în gospodării, care arată că numărul de șomeri este, în realitate, mai mare.

Datele privind șomajul pe baza metodologiei BIM sunt considerate ca fiind mai relevante de către specialiști, pentru că reflectă mai bine șomajul real la nivel național.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
someri
ins