Numărul produselor reclamate de România prin sistemul european de alertă rapidă a crescut puternic. Automobile Mazda și VW, rechemate în urma atenționărilor României

Numărul produselor reclamate de România prin sistemul european de alertă rapidă a crescut puternic. Automobile Mazda și VW, rechemate în urma atenționărilor României
scris 8 iul 2020

România a folosit, anul trecut, sistemul european pentru alertă rapidă în cazul a 29 produse nealimentare considerate periculoase pentru consumatori, acțiuni care au condus la retragerea produselor respective sau rechemarea unor modele de automobile precum Mazda CX-30 sau VW Tiguan.

Alte reclamații din partea autorităților române au vizat, în special, haine și jucării pentru copii, multe fiind originare din China.

Urmărește-ne și pe Google News

Numărul reclamaților din partea României a crescut față de 2018, când acestea au vizat doar 9 produse. În urma atenționărilor din partea autorităților române, anul trecut au fost adoptate 89 de măsuri.

Record pe piața muncii: românii, mai dornici decât oricând să se angajeze CITEȘTE ȘI Record pe piața muncii: românii, mai dornici decât oricând să se angajeze

De cealaltă parte, autoritățile naționale ale statelor participante la sistemul european de alertă rapidă au trimis 9 atenționări legate de produse fabricate în România, inclusiv anvelope Continental, mașini Dacia și țarcuri pentru copii Vertbaudet.

România participă, alături de toate celelalte de state din UE, Regatul Unit, Islanda, Lichtenstein și Norvegia, la sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, care oferă autorităților naționale posibilitatea de a face schimb rapid de informații cu privire la produsele periculoase, permițând astfel celorlalte state membre să își supravegheze piețele și să ia măsurile corespunzătoare în cazul în care reperează aceleași produse.

Anul trecut, autoritățile naționale au trimis peste 2.243 de alerte, în urma cărora au fost adoptate peste 4.477 de măsuri, relevă un raport publicat de Comisia Europeană.

Produsele riscante semnalate de România au vizat, îmbrăcăminte, textile și articole de modă (28%), jucării (24%) și autovehicule (21%). Riscurile raportate cel mai frecvent au fost: sufocare (34%), rănire (34%) și strangulare (13%). 

La nivelul blocului comunitar, jucăriile au fost categoria de produse cu cele mai multe notificări (29% din totalul notificărilor), urmată de automobile (23%) și aparate și echipamente electrice (8%). Cosmeticele, hainele, textilele și articolele de modă, precum și produsele de îngrijire a copiilor și echipamentele pentru copii au fost categoriile pentru care s-au lansat, de asemenea, un număr mare de alerte.

Cel mai frecvent notificat risc a fost cel legat de un produs care provoacă vătămări corporale (27%), cum ar fi fracturi sau contuzii. Componentele chimice ale produselor au fost următorul motiv de îngrijorare (23%), urmat de riscul de sufocare pentru copii (13%).

De la izbucnirea epidemiei de coronavirus s-au înregistrat o serie de noi alerte, care nu sunt incluse în raportul pe 2019. Până la 1 iulie s-au înregistrat 63 de alerte cu privire la măști, 3 alerte privind combinezoane de protecție, 3 alerte privind dezinfectanți pentru mâini și 3 alerte cu privire la lămpi UV (tuburi bactericide).

În perioada 1 martie-1 iulie, s-au luat 10 măsuri privind măștile și una privind dezinfectanții pentru mâini, ceea ce a condus la o mai bună armonizare a măsurilor împotriva unor astfel de produse și, prin urmare, la îmbunătățirea protecției consumatorilor din întreaga Europă.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem alerta
produse reclamate
reclamatii produse
alerta rapida
siastem alerta ue