Numărul mediu de locuri de muncă vacante din economie, un indicator al deficitului de forță de muncă la nivel național, a crescut anul trecut cu 19,6% față de anul anterior, la 59.800. Cele mai multe locuri de muncă vacante s-au înregistrat în industria de prelucrare și în administrația publică, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).
Rata medie a locurilor de muncă vacante, care reprezintă proporția posturilor neocupate în totalul locurilor de muncă disponibile, a fost anul trecut de 1,28%, în creștere cu 0,16 puncte procentuale față de 2015, scrie News.ro.
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat anul trecut în administrația publică (3,73%), în sănătate și asistență socială (2,68%) și în activități de spectacole, culturale și recreative (2,54%).
La nivelul economiei reale, cea mai mare criză de forță de muncă se înregistrează în industria de prelucrare, unde anul trecut au fost, în medie, 15.800 de locuri de muncă vacante, adică un sfert din numărul total la nivel național.
La polul opus, cele mai mici probleme în găsirea de forță de muncă se înregistrează în industria extractivă, cu o rată medie a posturilor vacante de 0,19%.
În sectorul bugetar s-a înregistrat peste o treime din numărul mediu al locurilor de muncă vacante în 2016, din care 9.700 în administrația publică, 8.500 în sănătate și asistență socială și 2.500 în învățământ, mai arată datele INS.
Față de anul anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai importante creșteri în sănătate și asistență socială (+0,55 puncte procentuale) și în administrația publică (+0,50 puncte procentuale).
Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au constatat în alte activități de servicii (-0,08 puncte procentuale), agricultură, silvicultură și pescuit (-0,07 puncte procentuale) și distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor și activități de decontaminare (-0,05 puncte procentuale).
În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante, activitățile economice din industria prelucrătoare (+2.100 locuri vacante), respectiv sănătate și asistență socială (+2.000 mii locuri vacante) au cunoscut cele mai importante creșteri.
Numărul de locuri de muncă vacante a scăzut după 2008, când s-a înregistrat o rată maximă, de 1,94%, până în 2010, când s-a atins un nivel minim, de 0,59%. Ulterior, rata locurilor de muncă neocupate a crescut constant până în 2016.