Investițiile străine directe se ridică la 62,29 miliarde euro, valoarea acestora majorându-se de 12 ori din anul 1999 până în 2015. Există loc pentru o pătrundere încă și mai mare a acestuia pentru că nivelul per capita al investițiilor nerezidenților este cel mai mic din regiune, spune un studiu realizat de ASE și Consiliul Investitorilor Străini. Autorii acestuia susțin că el nu trebuie descurajat prin retorica negativă care stigmatizează străinii specifică valului de populism care s-a ridicat în Europa.
O treime din forța de muncă ce lucrează în sectorul privat, respectiv 1,2 milioane de persoane este angajată de companiile cu capital străin, productivitatea acestuia fiind dublă față de capitalul românesc. Firmele nerezidenților generează 60% din valoarea adăugată brută în industrii precum auto și IT&C, asigurând 70% din exporturi, contrabalansate, însă, de 60% din importuri care cad tot în sarcina lor.
Sunt cifre furnizate de un studiu realizat de Academia de Studii Economice din București și Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Președintele ultimei entități, Eric Stab, spune că a fost alegerea lor să prezinte numere care să arate aportul capitalului străin la dezvoltarea României ca o contrapondere la retorica antimultianționale care și-a făcut loc în dezbaterea publică la acest început de an.
România ar trebui să-și păstreze serenitatea și să se concentreze pe ce conduce la dezvoltarea sa, a afirmat Stab răspunzând la o întrebare a Profit.ro despre posibilitatea ca valul de neîncredere existent la nivelul țărilor din grupul Vișegrad față de capitalul străin să ajungă și la București. Președintele Consiliului spune că nu este numai o caracteristică a unor țări din regiune, dar în general este un val de populism în toată Europa, inclusiv în țările occidentale.
CITEȘTE ȘI Nassim Taleb: Globalizarea este o epavă. Va fi mai rău decât în 2007, pentru că bursa va cădea și mai de susCalculate pe stoc, investițiile străine directe se ridicau în anul 2015 la 62,29 miliarde euro, o valoare de peste 12 ori mai mare decât cea de 5,32 miliarde euro din 1999. Ponderea în economie ar fi încă și mai ridicată, dacă realizăm calculul pe activitatea economică a entităților fondate cu capital străin, atrage atenția Laurian Lungu de la Consiliul Investitorilor Străini, adăugând că ordinul de mărime ar putea fi chiar de peste 3 ori.
Calculate la nivel de stoc, investițiile străine directe în România sunt de peste 3 ori mai mici decât cele de 192,04 miliarde euro din Polonia. Cifrele raportarte pentru celelalte țări din regiune sunt de 37,95 miliarde euro pentru Bulgaria, 83,04 miliarde euro pentru Ungaria și 101,90 miliarde euro pentru Republica Cehă care are și cel mai mare nivel al investițiilor nerezidenților per capita de 9.703 euro pe persoană. Potențialul în România este mare sub acest aspect, întrucât la acest indicator avem cel mai slab nivel de 3.130 de euro pe cap de locuitor.
Robustețe mai mare pentru firmele cu capital străin
Profesor universitar Alexandra Horobeț de la ASE, unul dintre autorii raportului, spune că societățile cu capital străin sunt de dimensiuni mai mari decât media firmelor românești. În perioada 2008-2014 companiile fondate de nerezidenți s-au consolidat mai bine, ceea ce este o veste bună pentru economia națională întrucât aceasta a câștigat în performanță în ansamblul ei.
În anii de criză 2009-2012 firmele cu capital străin și cele cu capital autohton au suferit deopotrivă, înscriindu-se abia din anul 2013 pe o tendință pozitivă. S-a observat la companiile nerezidente o rezistență mai mare la șocul din anul 2008, cu diferențe sectoriale. Acestea au fost capabile să genereze fluxuri de numerar mai consistente și productivitate de 2 ori mai mare.
Mult din puține țări și puțin capital către Moldova
Capitalul străin tinde să fie concentrat, cu primele 3 țări (Olanda, Austria și Germania) reprezentând peste 50% din companiile nerezidente, primele 5 state având peste 2 treimi din total și 90% din investițiile nerezidenților venind din Uniunea Europeană. Cele mai multe sume au venit în perioada preaderare și în 2007, pentru ca ritmul intrărilor de capital să decelereze puternic în 2011 atât în România, cât și în Bulgaria, fenomen care nu s-a produs în celelalte țări din Europa Centrală și de Est.
Din stocul total, nu mai puțin de 45%, respectiv echivalentul a 28,75 miliarde euro, au fost investițiile în domeniul industriei. România este atractivă din punctul de vedere al cadrului macro, al 2-lea cel mai stabil din regiune, dar are cea mai slabă infrastructură, spune studiul citat.
60% dintre investiții sunt în București și județul Ilfov, spun datele culese de autori, dar este o imagine oarecum falsă întrucât multe companii sunt înregistrate fiscal în București, dar desfășoară activitate la nivel național. Pe de altă parte, în 6 județe din nordul Moldovei au mers numai 2,6% din capitalul străin.