Bruxelles-ul cere Guvernului măsuri de 15 miliarde lei pentru ajustarea deficitului. Ionuț Dumitru: Iese din discuție. Anul viitor, decizie - intrarea sau nu în deficit excesiv

Bruxelles-ul cere Guvernului măsuri de 15 miliarde lei pentru ajustarea deficitului. Ionuț Dumitru: Iese din discuție. Anul viitor, decizie - intrarea sau nu în deficit excesiv
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 24 mai 2017

România ar trebui să adopte măsuri de ajustare cu impact de 1,8% din PIB asupra deficitului bugetar structural, aproximativ 15 miliarde de lei, pentru a se conforma obligațiilor din Pactul de Stabilitate și Creștere, reiese din recomandări ale Comisiei Europene. Totodată, Guvernul ar trebui să raporteze Consiliului, până la 15 octombrie, ce măsuri a adoptat în acest sens. Potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, Guvernul nu va da, probabil, curs solicitării și va aștepta cifrele pe deficitul bugetar pentru anul 2017.

Comisia a notificat luni România că anul trecut a deviat semnificativ de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) de 1%, dar a emis și mai multe recomandări care urmează să fie însușite de Consiliu.

Urmărește-ne și pe Google News

România ar fi obligată la o corecție în acest an de 0,5% din PIB a deficitului bugetar structural, de 2,6% anul trecut, însă, în contextul în care prognoza din primăvară a Comisiei indică un deficit structural de 3,9% din PIB, cu 1,3% peste nivelul din 2016, o corecție de 0,5% ar însemna în acest context măsuri de ajustare echivalente cu 1,8% din PIB.

"Efortul structural minim prescris de reglementările europene și de matricea de ajustrare, care ține cont de contextul economic și posibile preocupări privind sustenabilitatea, se situează la 0,5% din PIB. Prognoza de primăvară a Comisiei Europene indică o nouă deteriorare a deficitului structural cu 1,3% din PIB în 2017. Astfel, o îmbunătățire structurală minimă de 0,5% din PIB în 2017 față de situația din 2016 înseamnă o nevoie pentru adoptarea de măsuri de consolidare totalizând 1,8% din PIB în 2017 pentru tot anul, ținând cont de prognoza de primăvară a Comisiei Europene", potrivit unui document de lucru care însoțește propunerea de recomandare înaintată către Consiliu.

Potrivit documentului Comsiei Europene, o ajustare cu 0,5% a deficitului structural ar fi compatibilă cu o creștere nominală a cheltuielilor guvernamentale primare nete de 3,3% în acest an, comparativ cu rata de creștere de 7,5% estimată de Comisie.

Fiscul inițiază o nouă acțiune de control în cazul vânzărilor online: Operațiunea \ CITEȘTE ȘI Fiscul inițiază o nouă acțiune de control în cazul vânzărilor online: Operațiunea "E-commerce"

Calculat la un PIB estimat de Comisia Națională de Prognoză de 815 miliarde de lei pentru anul în curs, 1,8% din PIB ar fi echivalent cu aproximativ 15 miliarde de lei. O astfel de ajustare ar fi foarte dificil de realizat în jumătatea de an rămasă.

"Cred că iese din discuție, pentru că necesarul de ajustare este foarte mare. Nu cred că Guvernul se gândește la așa ceva. Știau cât trebuie să fie ajustarea anul ăsta, conform prognozelor Comisiei Europene. Legea salarizării este un risc suplimentar. Dacă se gândeau, nu luau în calcul măsurile care ne duc la deficit de peste 3% (...) Realist vorbind, este o sumă mult prea mare ca să ne gândim că poate să mai ajusteze Guvernul. Ce măsuri ai mai putea adopta pentru ajustarea a 1,8% din PIB? Nu discutăm de 0,1-0,2% din PIB, care ar putea fi ușor rezolvate, discutăm de aproape 2% din PIB", a declarat pentru Profit.ro Ionuț Dumitru, președinte al Consiliului Fiscal și economist șef la Raiffeisen Bank.

Mecanismul UE care ar putea determina Guvernul să-și revizuiască politica fiscală ar fi o eventuală procedură de deficit excesiv, adică un deficit de peste 3% din PIB.

"Cred că momentul cheie va fi începutul anului următor, când vom avea cifra de deficit pentru 2017 și se va lua o decizie. Mă refer la intrarea sau nu în procedura de deficit excesiv. Teoretic vorbind, deși probabilitatea e mică, Guvernul ar putea ține deficitul sub 3%. În ce privește obiectivul de deficit structural e clar pentru toată lumea că e depășit mult. Cumva mecanismul de sancțiuni și constrângere este mai puternic pe procedura de deficit excesiv", a spus Ionuț Dumitru.

Deficitul structural s-a situat anul trecut la 2,6%, iar pentru anul în curs Comisia estimează un deficit de 3,9%, respectiv de 4% anul următor.

Deficitul structural este calculat în funcție de cheltuielile primare ale statului (cheltuieli angajate pe termen lung și care nu pot fi modificate rapid, în funcție de ciclul economic), precum și în funcție de diferențialul între PIB realizat sau estimat și creșterea economică potențială (optimă), care nu creează derapaje.

viewscnt
Afla mai multe despre
deficit bugetar
deficit structural
comisia europeana
ionut dumitru