Analiză FT: România, “noua destinație sexy” a regiunii, dar sunt și îngrijorări. Ce avem în plus și în minus față de vecini

Analiză FT: România, “noua destinație sexy” a regiunii, dar sunt și îngrijorări. Ce avem în plus și în minus față de vecini
scris 18 mai 2017

Europa Centrală și de Est (ECE) oferă oportunități crescute de afaceri, iar principalele cinci state din regiune - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România – se află în competiție pentru atragerea capitalului străin, indică o analiză Financial Times.

Dacă infrastructura și industriile auto și electronică reprezintă atuurile majore ale vecinilor din ECE, România se laudă cu o creștere economică rapidă și o amplasare strategică, la intersecția rutelor comerciale ce leagă Asia și Balcanii de statele din UE, scrie publicația britanică, care evidențiază punctele forte ale celor mai mari cinci economii din zonă, dar și provocările cu care se confruntă potențialii investitori.

Urmărește-ne și pe Google News

Polonia

  • creșterea PIB în 2016: 2,7%; PIB/capita raportat la media UE: 39,3%; ușurința cu care pot fi făcute afaceri: locul 24 din 190 țări;

Avantaje

Polonia este cea mai mare piață din ECE și una dintre economiile europene cu cea mai rapidă creștere, chiar și pe durata crizei financiare globale și a crizei din zona euro. Costurile cu forța de muncă se mențin relativ scăzute comparativ cu piețele vest-europene, iar standardele de educație au crescut în ultimii ani.

Dezavantaje

Mari diferențe între regiuni din punct de vedere al prosperității. Birocrația greoaie poate complica planurile de afaceri ale investitorilor. Infrastructura, inclusiv în sectorul feroviar, rămâne subdezvoltată comparativ cu restul UE, însă investițiile sunt în creștere.

Bursa Română de Mărfuri (BRM) reacționează la informațiile Profit.ro privind modificările din energie și îi cere lui Dragnea să intervină: Este o naționalizare! CITEȘTE ȘI Bursa Română de Mărfuri (BRM) reacționează la informațiile Profit.ro privind modificările din energie și îi cere lui Dragnea să intervină: Este o naționalizare!

Oportunități

Polonia este cel mai mare beneficiar de fonduri europene structurale, oferind investitorilor posibilitatea să co-finanțeze proiecte în diverse sectoare. Nivelul scăzut al șomajului stimulează încrederea și cheltuielile în rândul consumatorilor.

Riscuri

Guvernul actual urmărește implementarea unor politici naționaliste, deși a renunțat la câteva dintre măsurile cu un caracter potențial dăunător sporit, printre care un proiect prin care voia să oblige băncile să accepte conversia creditelor în valută, similar celui adoptat de Ungaria. Mai multe reforme, considerate că ar submina democrația liberală, au declanșat dispute cu UE și proteste ocazionale.                       

 Ungaria

  • creșterea PIB în 2016: 2%; PIB/capita raportat la media UE: 42%; ușurința cu care se pot face afaceri: locul 41 din 190 țări;

Avantaje

Ungaria beneficiază de o economie bine dezvoltată, standarde educaționale înalte și o infrastructură feroviară bună.

Dezavantaje

Revenirea după criza financiară globală a avut loc în contextul politicilor economice “neortodoxe” introduse de partidul Fidesz, aflat la guvernare și, dacă inițial avansul economiei a fost robust, după 2014 a încetinit, iar în prezent politicile economice sunt mai puțin previzibile decât cele din statele învecinate.

Oportunități

Industria auto și sectorul electronicelor, unul dintre cele mai bine cotate la nivel european, oferă oportunități atractive de investiții, arată analiștii Deloitte. Piața de outsourcing reprezintă un alt atu pentru investitori.

BEI a semnat acorduri cu trei bănci din România pentru a genera finanțări de 256 milioane de euro pentru IMM-uri CITEȘTE ȘI BEI a semnat acorduri cu trei bănci din România pentru a genera finanțări de 256 milioane de euro pentru IMM-uri

Riscuri

Guvernul Fidesz a făcut viața mai puțin confortabilă pentru investitorii străini din anumite sectoare și a stârnit dispute cu UE în legătură cu o serie de reforme controversate din domeniul politic, precum și pe tema politicilor în privința imigranților. Presiunile asupra ONG-urilor și a Universității Central-Europene de la Budapesta au generat noi îngrijorări în ultimele luni.

Republica Cehă

  • creșterea PIB în 2016: 2,4%; PIB/capita raportat la media UE: 58%; ușurința cu care se pot face afaceri: locul 27 din 190 țări

Avantaje

Cehia este una dintre cele mai prospere și dezvoltate economii din regiune, cu un PIB per capita apropiat de media UE. Are cea mai bună infrastructură din regiune și, deși costurile cu forța de muncă sunt mai mari decât în alte state, personalul este calificat și climatul de business rămâne atractiv.

Dezavantaje

O piață mai mică comparativ cu Polonia și alte state, care face ca fluctuațiile de cerere din partea zonei euro să aibă un impact mai mare asupra evoluției economice.

Oportunități

Industriile auto și electronice foarte bine dezvoltate. Potrivit KPMG, industria nanotehnologiilor, alături de alte sectoare tehnologice high-end, evoluează rapid și reprezintă o bună oportunitate de afaceri.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri vrea să introducă ajutoare de stat pentru firmele din sectorul cinematografiei CITEȘTE ȘI Ministrul pentru Mediul de Afaceri vrea să introducă ajutoare de stat pentru firmele din sectorul cinematografiei

Riscuri

Renunțarea, în aprilie, la pragul care limita cursul coroanei ar putea duce la aprecierea monedei naționale, însă până acum fluctuațiile cursului au fost menținute la un nivel rezonabil. Alegerile din a doua parte a anului ar putea duce la restructurarea coaliției guvernamentale, mișcarea anti-sistem ANO, condusă de miliardarul Andrej Babis, actualul ministru al Finanțelor, fiind cotată cu cele mai multe șanse de câștig.

Slovacia

  • creșterea PIB în 2016: 3,3%; PIB/capita raportat la media UE: 52,5%; ușurința cu care se pot face afaceri: locul 33 din 190 țări

Avantaje

Pe fondul reformelor din ultima decadă, “Tigrul din Tatra” a devenit una dintre cele mai prospere economii din ECE. Analiștii KPMG notează că Slovacia este lider regional la capitolul productivitatea muncii.

Dezavantaje

Chiar dacă șomajul a coborât în acest la cel mai scăzut nivel începând cu 1990, rata de puțin sub 9% rămâne una dintre cele mai ridicate din regiune, iar salariile nu mai sunt la fel de competitive ca în trecut.

Oportunități

Industria auto, care va primi în curând “întăriri” din partea Jaguar Land Rover, odată cu deschiderea unei fabrici în 2018, oferă oportunități pe partea de furnizare. Sectoarele de inginerie, electronice și IT sunt, de asemenea, foarte puternice, iar capitala țării, Bratislava, se află la distanță de doar o oră cu mașina sau trenul de Viena.

România a devenit membru al Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură CITEȘTE ȘI România a devenit membru al Băncii Asiatice pentru Investiții în Infrastructură

Riscuri

Coaliția tripartită aflată la putere de anul trecut s-ar putea dovedi mai puțin stabilă decât precedentele guverne, însă riscul de alegeri anticipate înaintea expirării mandatului actual, în 2020, se menține scăzut.

România

  • creșterea PIB în 2016: 4,8%; PIB/capita raportat la media UE: 31,1%; ușurința cu care pot fi făcute afaceri: locul 36 din 190 țări

Avantaje

Mai săracă și mai puțin dezvoltată comparativ cu țările de mai sus, România se laudă în schimb cu o piață a muncii mai competitivă, un ritm rapid și consistent de creștere economică în ultimii trei ani și o amplasare strategică, la intersecția rutelor comerciale dintre UE, Balcani și Asia – atuuri care au transformat țara în “noua destinație sexy” din Europa centrală, potrivit Deloitte.

Dezavantaje

Guvernanță mai slabă, sistemele judiciar și birocratic sunt mai puțin dezvoltate decât în alte state din Europa, iar lupta împotriva corupției nu este atât de avansată.

Oportunități

Există loc de creștere în infrastructură și construcții, dar și în agricultură, domeniu ce oferă o suprafață extinsă de teren arabil, dar care necesită investiții în modernizare.

Accesul la porturile de la Marea Neagră reprezintă un alt atu al României.

Riscuri

Președintele Klaus Iohannis a făcut din lupta anticorupție unul dintre principalele sale obiective, însă Guvernul socialist ales în decembrie a provocat cele mai ample proteste din ultimii 30 de ani după ce a propus decriminalizarea unor fapte de corupție. Chiar dacă între timp a fost abandonată, inițiativa a stârnit îngrojorări cu privire la predictabilitatea politicilor guvernamentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
europa centrala si de est
ece
oportunitati afaceri
riscuri