Inflația de bază din zona euro, indicator urmărit de Banca Centrală Europeană (BCE) în stabilirea politicilor monetare, a accelerat în iulie la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, în timp ce rata șomajului din regiune a atins cele mai scăzute valori începând cu 2009, evoluții care ar putea determina BCE să înceapă restrângerea programului de relaxare cantitativă.
Instituția bancară va anunța în toamnă dacă măsurile extraordinare de stimulare a economiei din zona euro, în cuantum de peste 2.000 miliarde de euro, vor fi extinse dincolo de finele acestui an.
Președintele BCE, Mario Draghi, a arătat recent că economia zonei euro urmează tendința dorită, însă a precizat că inflația de bază (excluzând prețurile volatile, la energie, unele alimente, alcool și tutun) și creșterile salariale rămân la un nivel scăzut, iar BCE trebuie să fie prudentă.
CITEȘTE ȘI BCE păstrează dobânzile neschimbateDatele pentru luna iulie publicate astăzi de Eurostat indică accelerarea inflației de bază de la 1,1% în iunie până la 1,2%, cel mai ridicat nivel din august 2013. Economiștii estimau stagnarea indicatorului, potrivit Reuters.
Rata anuală a inflației a rămas stabilă la 1,3%, sub nivelul țintit de BCE, de circa 2%.
“Chiar dacă rămâne la un nivel redus, accelerarea surprinzătoare a inflației de bază (CORE) va oferi BCE spațiu de manevră. Anticipăm un anunț privind reducerea programului de relaxare cantitativă în această toamnă”, spune Daniele Antonucci, economist la Morgan Stanley.
Rata șomajului din zona euro a scăzut la 9,1% în iulie, cel mai redus nivel din 2009, potrivit Eurostat.
Salariile angajaților, unul dintre elementele cheie care contribuie la creșterea tendințelor inflaționiste, nu au urmat însă tendința pozitivă din piața muncii.