BCE preferă să nu stabilească un termen pentru sfârșitul achizițiilor de obligațiuni, pentru a rămâne flexibile

BCE preferă să nu stabilească un termen pentru sfârșitul achizițiilor de obligațiuni, pentru a rămâne flexibile
scris 14 iul 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) preferă să nu stabilească un termen posibil îndepărtat pentru sfârșitul achizițiilor de obligațiuni, pentru a păstra flexibilitatea deciziei în cazul în care perspectivele economice s-ar înrăutăți, au declarat trei surse apropiate discuțiilor, transmite Reuters.

Prin faptul că nu anunță când vor ajunge la zero achizițiile de obligațiuni, BCE speră să arate că programul de stimulare nu are un parcurs prestabilit și că orice schimbări vor continua să depindă de datele economice, în special de salarii, au adăugat sursele, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Un model ar fi sfârșitul programului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de achiziții de obligațiuni, în 2014, sursele notând că nici banca centrală americană nu a dorit să anunțe public termenul.

Radu Dimofte, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri, lansează o nouă emisiune de obligațiuni de 1 milion euro pentru IFN-ul Extra Finance CITEȘTE ȘI Radu Dimofte, unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri, lansează o nouă emisiune de obligațiuni de 1 milion euro pentru IFN-ul Extra Finance

”Fed a realizat un exit de succes, așa că este un exemplu de studiat”, a spus o sursă.

Președintele BCE Mario Draghi a provocat un șoc pe piețe, la începutul lunii iulie, când a deschis posibilitatea de reducere a programului de suplimentare a lichidităților, iar investitorii așteaptă noi indicii la ședința de politică monetară din septembrie.

Conducerea BCE se va reuni și joia viitoare.

Jumătate dintre analiștii intervievați de Reuters anticipează că BCE va anunța în septembrie că va reduce treptat achizițiile de obligațiuni, un sfert de așteaptă la o singură măsură de acest fel, iar alți 25% să nu aibă loc o schimbare.

Problema BCE este că chiar dacă creșterea economică din zona euro este cea mai ridicată din ultimii 10 ani, inflația este așteptată să rămână slabă, sub ținta băncii centrale de aproape 2%, cel puțin până în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
obligatiuni