Procedurile de redresare financiară și de rezoluție aplicate unor asigurători în ultimii ani au fost cauzate, aproape în totalitate, de prevederile regimului de Solvabilitate I și ar fi trebuit să aibă loc cu mult înainte, probabil în urmă cu 10 ani, a declarat președintele ASF, Mișu Negrițoiu.
“Acum se corectează ce ar fi trebuit aplicat, probabil, în urmă cu 10 ani și pregătim, prin reactualizarea cadrului legal, o bază solidă de aplicare a prevederilor Solvency II. Nu trebuie să interpretați creșterea primelor în 2015 ca fiind în legătură cu Solvency II. Dimpotrivă, Solvency II vine să răspundă multor preocupări din piață, mai ales din partea asiguraților, cu privire la regulile jocului, la transparență și informare corespunzătoare”, a spus Negrițoiu.
Prevederile Solvency II au intrat în vigoare în România de la începtul acestui an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Solvency II urmărește creșterea stabilității pieței asigurărilor și presupune cerințe de capital suplimentar și, implicit, costuri mai mari pentru companiile de profil, suportate în final de consumatori, care vor plăti mai mult pentru polițe, spun specialiștii din domeniul asigurărilor.
În plus, pe lângă infuziile de capital suplimentar, asigurătorii vor fi nevoiți să cheltuiască fonduri semnificative pentru adaptarea sistemelor informatice.
În ultimii ani, ASF a aplicat procedura supravegherii financiare la Astra, căreia i-a retras autorizația de funcționare în august 2015, după ce acționarii nu au reușit să majoreze capitalul social cu peste 420 milioane de lei.
De asemenea, Carpatica Asig intrat în redresare financiară în aprilie 2014 și, în urma eșecului, autoritatea a aplicat, în premieră, procedura rezoluției, pentru a evita intrarea într-o stare de dificultate majoră a asigurătorului.
Procedura de rezoluție, definită printr-o lege intrată în vigoare la finalul anului trecut, presupune transferul activității unui asigurător cu probleme de la acționarii săi către un administrator numit de ASF.
Un alt asigurător dependent de RCA, Euroins, se află în procedură de redresare financiară pe bază de plan în urma unei decizii a ASF din octombrie 2015. Asigurătorul trebuie să majoreze capitalul social cu 400 milioane de lei în următoarele 12 luni.
În ultimii 10 ani, rezultatul agregat al companiilor de asigurări a fost negativ, pe fondul unei piețe dependente de asigurările RCA, ale căror tarife, nesustenabile în raport cu riscurile preluate, au provocat pierderi masive companiilor.