Guvernul va începe de luni discuțiile cu sindicatele din ordine publică și sănătate în vederea finalizării legii salarizării unitare în sectorul bugetar, urmând ca veniturile până la pragul de 4.000 lei să se dubleze, iar cele care depășesc acest nivel să se majoreze cu 45%, a declarat ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.
Întrebată cu cât se vor majora veniturile potrivit noii legi a salarizării, Olguța Vasilescu a spus că „sunt mai multe praguri”.
„Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creștere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creșteri, dar nu foarte mari”, a afirmat ministrul Muncii, într-o emisiune televizată, potrivit News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În ceea ce privește pensiile, Vasilescu a precizat că „următoarea majorare este de la 1 iulie pentru absolut toți pensionarii din România, când crește punctul de pensie la 1.000 lei”.
„Suntem în discuții pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, primele care vor intra la discuții vor fi sindicatele din ordinea publică și din sănătate”, a afirmat ministrul.
De asemenea, întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Vasilescu a susținut că nu poate da un termen fix, deoarece trebuie să aibă loc o serie de discuții cu sindicaliștii.
„Nu pot să vă dau o dată concretă, pentru că trebuie să avem mai întâi discuții cu sindicatele, dar, cel mai clar, este termenul pe care îl avem și în programul de guvernare, că va trebui să fie adoptată până la data de 1 iulie anul acesta”, a completat vicepreședintele PSD.
Profit.ro a anunțat în urmă cu trei zile, mai întâi pe Profit Insider, că cel mai mic salariu brut din sectorul public este pregătit să fie 1.750 lei chiar din ianuarie 2018, iar bugetarii să beneficieze ulterior, până în 2020 inclusiv, de o creștere medie salarială de circa 56%, incluzând creșterile deja promise în sectorul preuniversitar, sănătate și cultură. Creșterea va fi însă diferențiată în funcție de salariul fiecăruia. Guvernul vrea însă ca salariul minim din sectorul public să fie peste salariul minim pe economie aplicat și în sectorul privat.
CITEȘTE ȘI Ministru: Problema majoră în consolidarea blocurilor cu bulină constă în refuzul proprietarilor de a ieși din imobilConfederația Națională Sindicală (CNS) "Cartel Alfa" îi solicită ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, să renunțe la separarea salariilor de indemnizații, în noua lege a salarizării, în condițiile în care indemnizațiile demnitarilor, primarilor, președinților de consilii județene ar fi raportate la salariul mediu, în timp ce restul salariilor din sistemul public sunt raportate la salariul minim.
"Stabilirea bazei de raportare a indemnizațiilor demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene, vicepreședinților, etc la salariul mediu, în timp celelalte salarii din sistemul public sunt raportate la salariul minim din grilă, instituie un tratament diferențiat al acestor angajați publici în raport cu ceilalți", arată reprezentanții CNS "Cartel Alfa" într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
Comitetul Confederal al CNS "Cartel Alfa" consideră că intenția Guvernului de a separa astfel salariile de indemnizații în noua lege a salarizării unitare, care urmează să fie discutată cu sindicatele, reprezintă "o aroganță a aleșilor".