Ministrul Finanțelor nu crede într-o criză financiară în 2023: Vor fi presiuni recesioniste

Ministrul Finanțelor nu crede într-o criză financiară în 2023: Vor fi presiuni recesioniste
scris 10 dec 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat, la Prima TV, că în 2023 nu va fi criză financiară, precizând că vor fi presiuni pentru că datoriile statelor au crescut și pentru că masa monetară mondială este foarte mare, menționând că se vor înregistra presiuni recesioniste.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, dacă anul viitor vine criza financiară, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“Criza financiară nu va fi în 2023. Există presiuni recesioniste. Trebuie să înțelegem că lumea a tot acumulat probleme structurale din 2010. Practic nu și-a rezolvat criza din 2010 omenirea, a pansat-o. Adică problemele structurale în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare, în ceea ce privește creșterea economică, care a fost una foarte lentă, mai ales pe Europa, disparitățile de dezvoltare, ele nu s-au rezolvat până la apariția pandemiei, după care a venit pandemia. Trebuie rezolvată această criză pandemică, criza sanitară, care înseamnă costuri, după care au venit criza referitoare la energie sau a prețurilor la energie. (…) Nu va fi criză financiară, dar presiuni sunt pentru că, pe de o parte, datoriile au crescut, ale statelor, pe de altă parte, cum am spus, masa monetară mondială este foarte, foarte mare și atunci ai această inflație și trebuie să vii cu măsuri să le spunem așa, de corectare a masei monetare mondiale, deci o să fie presiuni recesioniste”, a explicat ministrul Finanțelor.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Presa austriacă: Coaliția guvernamentală de la Viena este în criză din cauza veto-ului față de aderarea României la Schengen. Verzii sunt furioși pe conservatori CITEȘTE ȘI Presa austriacă: Coaliția guvernamentală de la Viena este în criză din cauza veto-ului față de aderarea României la Schengen. Verzii sunt furioși pe conservatori

El a mai fost întrebat dacă românii vor trăi mai bine sau mai rău anul viitor.

“Eu cred că ceea ce va fi efortul nostru va fi să fie mai bine decât în 2022. Ăsta e un efort, dar provocările vor fi foarte mari. Dacă lucrurile rămân așa cum s-au stabilizat în acest moment, când vedem totuși o ușoară plafonare a ROBOR, de altfel, și scăderea ușoară, pentru că există lichiditate în piață și există stabilitate pe sistemul bancar, am putea să asistăm la menținerea acestui trend de scădere, dar încă o dată cu pași foarte mici, pentru că nu am închis puseul inflaționist. Ele sunt legate. În momentul în care ai închis puseul inflaționist de atunci poți să ai așteptarea foarte clară că și dobânzile vor începe să aibă același trend. Până nu închizi puseul inflaționist, mai poți să ai sincope sau poți să ai fluctuații pe zona dobânzilor”, a mai transmis ministrul Finanțelor.

El a menționat că piața financiară a fost volatilă în acest an.

“Piața financiară a fost foarte volatilă și foarte emoționată în 2022. Ați văzut că am avut puseuri și pe dobânda titlurilor de stat în două etape, cel puțin atunci când Fed-ul, aici este o legătură foarte mare cu politica monetară pentru care adoptă marile bănci centrale internaționale. Adică te uiți la Statele Unite, te uiți la Europa, te uiți la Japonia, în momentul în care vezi modul în care ei acționează asupra dobânzilor, asupra inflației, de fapt, îți dai seama care vor fi efectele asupra economiei țării tale. Acum Fed-ul a încetinit oarecum abordarea agresivă de creștere a dobânzilor și atunci avem această stabilizare a dobânzilor și în România. Dacă această politică va continua și nu apar și alte șocuri exogene, adică externe, nu știu ce, conflictul degenerează sau alte elemente, mai ales cu China și cu partea de pe zona asiatică care poate să…. și acolo este o situație destul de complicată, ar trebui să intrăm într-un trend de normalizare. Adică normalizare când spun înseamnă că intrăm într-un trend de plafonare a dobânzilor, adică de nivelare a dobânzilor și trendul descendent care să fie ulterior”, a mai declarat Adrian Câciu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul finantelor
criza financiara
recesiune