Creșterea economică a României este mai echilibrată decât în anii anteriori, fiind susținută atât de exporturi, dar și de către consum și investiții, iar autoritățile române sunt încrezătoare în cifrele bugetului pe 2016 și în resursele interne care ar putea compensa în 2016 riscul unei potențiale scăderi a cererii externe, a declarat marți la Viena, la conferința Euromoney CEE Forum 2016, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
"Estimăm pentru 2016 o creștere reală a PIB de 4,1%, peste media Uniunii Europene. Creșterea economică a României este mai echilibrată decât în urmă cu câțiva ani. Dacă anterior exporturile erau principalul motor de creștere, suntem încrezători că pentru 2016 exporturile, consumul și investițiile sunt împreună motoare de creștere", a spus oficialul MFP.
Întrebată dacă în 2015 creșterea economică a României s-a situat la 3,7%, Anca Dragu a răspuns "cel puțin 3,7%".
Ministrul Finanțelor a menționat noul Cod Fiscal, în vigoare din 2016, care cuprinde reduceri semnificative ale unor impozite și taxe importante, printre care scăderea TVA de la 24% la 20% și a impozitului pe dividende de la 16% la 5%, un mesaj foarte bun pentru mediul de afaceri.
CITEȘTE ȘI Biriș (Finanțe): Măsurile ANAF nu elimină cauzele evaziunii și au ajuns să facă viața antreprenorului aproape imposibilă"Suntem încrezători că resursele financiare suplimentare vor rămâne în economia românească în 2016 și vor merge către investiții", a spus ministrul Finanțelor.
Anca Dragu a subliniat că autoritățile au fost foarte prudente în proiecțiile macroeconomice și de deficit bugetar pentru 2016, situat la 2,95% din PIB după metodologia ESA a UE și la 2,8% din PIB pe metodologia cash.
"Suntem foarte încrezători în cifrele bugetului pe 2016. Estimările au fost foarte prudente pentru veniturile bugetare. Riscurile unor derapaje în politicile fiscale sunt foarte reduse. Nu am luat în considerare, la estimarea veniturilor bugetare, efectele de runda a doua și îmbunătățirea colectării datorită restructurării ANAF", a declarat oficialul român.
În ceea ce privește riscurile pentru 2016, oficialul MFP a menționat o potențială creștere economică mai lentă în Uniunea Europeană /UE/, principalul partener al României, dar a subliniat că există resurse interne astfel încât cererea internă să compenseze o potențială cerere externă mai scăzută.
Anca Dragu a mai menționat că sistemul bancar din România este într-o situație financiară bună, foarte lichid și bine capitalizat, profitabiltatea a revenit în sistemul bancar local dominat de bănci europene mari, autoritățile sunt confortabile cu calitatea bilanțurilor băncilor, iar creditarea se relansează, înregistrând creșteri cu două cifre pentru anumite categorii de credite. Ministrul Finanțelor a arătat că a crescut creditarea pentru consum, industria auto, IT, industria ușoară.
Oficialul MFP s-a mai referit la necesarul de finanțare al României pentru 2016, de 70 miliarde lei sau 9,4% din PIB, precizând că va fi o abordare echilibrată privind piața internă și cea externă, precum și în ceea ce privește maturitățile. Anca Dragu a adăugat că, pentru moment, finanțarea în euro este mai atractivă, datorită randamentelor mai mici pentru toate maturitățile.
Sursa: Agerpres