Erste: Economia României n-ar vedea beneficii importante dacă petrolul stă la 30 dolari/barilul, dar inflația ar scădea suplimentar

Erste: Economia României n-ar vedea beneficii importante dacă petrolul stă la 30 dolari/barilul, dar inflația ar scădea suplimentar
scris 18 ian 2016

Economia României n-ar vedea beneficii majore în 2016, dacă barilul de petrol rămâne la 30 de dolari, însă contribuția la scăderea inflației ar fi de 0,2 puncte procentuale, estimează analiștii Erste Bank.

Prețul țițeiului Brent a scăzut sub 30 de dolari pe baril, cea mai redusă cotație din 2003, iar unii analiști estimează că ar putea ajunge și la 20 de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce înseamnă asta pentru economiile din Europa Centrală și de Est? Potrivit economiștilor Erste Bank, țările din regiune ar urma să crească cu 0,2 pp mai rapid, dacă petrolul rămâne în jurul cotațiilor actuale, iar inflația mai mică ar determina băncile centrale să susțină în continuare o politică monetară laxă.

Petrolul a coborât vineri sub 30 dolari/baril, pe fondul temerilor privind creșterea surplusului după ridicarea sancțiunilor în Iran CITEȘTE ȘI Petrolul a coborât vineri sub 30 dolari/baril, pe fondul temerilor privind creșterea surplusului după ridicarea sancțiunilor în Iran

În cazul României, impactul asupra inflației ar fi de 0,2 puncte procentuale, însă avantajele asupra economiei nu sunt atât de evidente, în condițiile în care economia crește oricum rapid, scriu cei de la Erste într-un raport.

“Carburanții mai ieftini, pe de altă parte, ar trebui să aibă un impact limitat asupra economiei locale, în condițiile în care consumul privat în creștere va afecta deficitul comercial, importurile fiind în creștere”, notează analiștii băncii austriece.

Deficitul balanței comerciale va trece de 5% din PIB în 2016, de la o medie de 4% în 2013-2014, estimează Erste. Ultimele luni au arătat o creștere accelerată a importurilor de bunuri, iar deficitul contului curent a trecut de un miliarde de euro în primele 11 luni din 2015, cu 130% peste perioada similară din 2014.

Rata anuală a inflației a rămas în teritoriu negativ în decembrie, la -0,9%, după o creștere lunară de 0,1%, pe fondul scăderii TVA la alimente și a prețurilor combustibililor. Banca Națională a României a ratat astfel ținta de inflație, de 2,5% +/- un punct procentual.

BNR va crește dobânda cheie în trimestrul patru cu 0,25 puncte procentuale la 2%, pentru a evita supraîncălzirea economiei, se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
erste bank
impact scadere petrol