Cresc salariile prea rapid? Ce spun cifrele

Cresc salariile prea rapid? Ce spun cifrele
scris 19 ian 2016

O creștere rapidă a salariilor e semn de viitoare probleme pentru economie, pentru că naște inflație și deficite de cont curent, dacă nu e dublată de o creștere a productivității. Salariul mediu net a ajuns la un nivel record în noiembrie, de puțin peste 1.900 de lei. Este acesta un semn de pericol?

Românii câștigă aproape cel mai puțin din Uniunea Europeană. Mai puțin câștigă doar bulgarii. De fapt, cu vecinii de la sud disputăm ultima poziție încă din 2007, de când am intrat în familia europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Anul trecut a fost, însă, unul bun pentru salariații români. Au câștigat, în medie, 1.918 lei în noiembrie, cu 175 de lei mai mult decât în aceeași lună din 2014, potrivit datelor raportate de Institutul de Statistică. Din noiembrie 2008, în șapte ani de criză și creștere economică, salariile au crescut cu 557 de lei.

Mugur Isărescu: Creșterea salariilor este inevitabilă CITEȘTE ȘI Mugur Isărescu: Creșterea salariilor este inevitabilă

Banca Națională a României a avertizat, în ultimele decizii de politică monetară, că o creștere a salariului fără corespondent în productivitate este de natură să creeze presiuni inflaționiste. Totuși, guvernatorul Mugur Isărescu spune că, în condițiile adâncirii integrării, a libertății mișcării forței de muncă, creșterea salariilor este inevitabilă.

Cresc salariile prea rapid? Ce spun cifrele

Pare rezonabil, însă cifrele ajustate cu inflația arată că ultimii ani au fost foarte proști pentru salariatul român.

Dacă salariul mediu net era de 1.361 de lei în noiembrie 2008, cifrele din noiembrie 2014 ajustate cu inflația arată un salariu net de 1.386 de lei. Abia deflația din 2015, dublată de creșterea nominală a făcut ca salariul net ajustat cu inflația de 24,3% acumulată în ultimii șapte ani să ajungă la 1.543 de lei reali. Deci câștigul real în șapte ani, dintre care doi de recesiune și cinci de creștere economică, este de doar 182 de lei sau 13,3%, potrivit calculelor Profit.ro, pe baza datelor INS.

Cresc salariile prea rapid? Ce spun cifrele

Creșterea este mică în raport cu avansul productivității. Chiar dacă România nu strălucește în UE la acest capitol, ultimii ani n-au trecut degeaba. Astfel, după un declin între 2009 și 2011, angajații români au început să producă mai mult în ultimii ani. Față de 2008, productivitatea a crescut cu 15,2% până în 2014, ultimele date anuale disponibile, peste media UE de 5,3%, potrivit calculelor Profit.ro, pe baza datelor Eurostat.

Cum productivitatea orară reală este calculată în funcție de nivelul produsului intern brut, ajustat cu prețurile, și împărțit la nivelul orelor lucrate de muncitorii din economie, este de așteptat ca și în 2015 indicatorul să crească.

Cresc salariile prea rapid? Ce spun cifrele

O productivitatea mai mare și salariile reale mai mici decât în 2008 până în 2014 au făcut ca ponderea remunerării angajaților raportat la economie să scadă în intervalul menționat.

Au crescut prea mult salariile bugetarilor?

Cresc salariile prea rapid? Ce spun cifrele

În 2015, guvernul a debutat cu o creștere de salarii de 5% pentru personalul didactic din învățământ. În august și funcționarii din administrația publică locală au beneficiat de o creștere de 12%. În septembrie profesorii mai primesc încă 5%, iar din octombrie personalul medical din sănătate ia marea majorare cu 25%. De la 1 decembrie, alte majorări, încă neprinse în statisticile INS, au intrat pentru funcționarii din administrația publică, iar salariile celor care lucrează în asistență socială s-au umflat cu 25%.

Toate creșterile sunt la salariul brut. Pe net, creșterea e de aproximativ jumătate. Pleiada de majorări din ultima vreme ar putea crea impresia că aceștia stau mai bine decât salariații din restul economiei când vine vorba de bani în plus la leafă.

Consumul a ajuns la un nivel record CITEȘTE ȘI Consumul a ajuns la un nivel record

E adevărat că salariul net din administrația publică e mai mare decât salariul mediu pe economie, la 2634 de lei pe lună, în timp ce în învățământ și sănătate se câștigă mai prost. Însă toate categoriile de bugetari câștigă în mod real mai puțin decât în noiembrie 2008. Abia majorările de anul trecut au adus salariile celor din sănătate la un nivel apropiat celui din 2008, în timp ce profesorii câștigă cu peste 12% mai prost în mod real, iar cei din administrația publică cu 9%. Ultimele majorări din decembrie ar trebui să închidă diferența față de 2008.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere salarii
salarii romania
salarii bugetari
salariul real
crestere salariu real