Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh a declarat că Guvernul alocă anual ”sume considerabile” autorităților locale pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic, însă de fiecare dată gradul de cheltuire a fondurilor nu depășește 10%. Potrivit ministrului, problema majoră în privința reabilitării acestor clădiri o constituie refuzul proprietarilor de a evacua imobilul pe perioada consolidării.
Sevil Shhaideh a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la finalul unei întâlniri de lucru cu primarii din județul Buzău, că Ministerul Dezvoltării a alocat anul acesta 25 de milioane de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
”În fiecare an, Ministerul Dezvoltării alocă sume considerabile pentru autoritățile locale în vederea consolidării blocurilor cu risc seismic. De fiecare dată suntem dezamăgiți pentru că gradul de absorbție al acestui program nu depășește 10 la sută din suma alocată. Din discuțiile cu autoritățile locale în special cu cele din București, pentru că cel mai mare număr de imobile cu bulină roșie se află în București, problema majoră pe care o avem în accesarea și consolidarea blocurilor se referă la refuzul proprietarilor de a ieși din imobil pe perioada consolidării. Din aceste considerente lucrările sunt îngreunate foarte mult, e destul de complicat să faci o lucrare de consolidare mai ales pe interiorul clădirii cu locatarii în imobil", a declarat, sâmbătă, Sevil Shhaideh, la finalul unei întâlniri de lucru cu primarii din județul Buzău, potrivit News.ro.
Shhideh a amintit că li anul acesta au fost alocate 25 de milioane de lei pentru finanțarea clădirilor cu risc seismic.
CITEȘTE ȘI Departamentul de stat al SUA: Mita a rămas un lucru obișnuit în sectorul public din RomâniaPremierul Sorin Grindeanu a declarat sâmbătă că ”sunt foarte multe de făcut” la capitolul sistem de alertare și, întrebat dacă România poate face față unui cutremur major, a arătat că răspunsul îl știm cu toții.
Întrebat de jurnaliști dacă Guvernul și România sunt pregătite să facă față unui cutremur major, premierul a răspuns: ”E o întrebare la care cred că știm cu toții răspunsul”.
Sâmbătă, la ora 21.22, se împlinesc exact 40 de ani de la cutremurul din 1977, în care au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în București, iar alți aproximativ 11.300 au fost răniți.