Ministerul Finanțelor ia euro din piață la dobândă negativă

Ministerul Finanțelor ia euro din piață la dobândă negativă
scris 26 aug 2021

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat 176 de milioane de euro până în decembrie 2023, la un randament negativ. Este a doua licitație din istorie cu randament negativ pentru România.

Emisiunea cu maturitatea în 27 de luni a atras oferte de peste trei ori mai mari decât prospectul de 100 de milioane de lei. Randamentul mediu a fost de -0,04% pentru cele 176,3 milioane de euro adjudecate.

Urmărește-ne și pe Google News

Randamentul negativ înseamnă că statul restituie mai puțin capital decât a împrumutat la scadență, dar efectul poate fi foarte ușor anulat chiar și de o variație ușoară în sus a cursului. Dobânzile la nivelul zonei euro sunt negative pentru plasamentele pe termen scurt, dar situația este valabilă și pentru cele pe termen lung în unele țări, precum Germania (-0,42% la 10 ani).

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

În august 2020, la aceeași dată scadentă, MFP împrumuta 495 de milioane de euro la 0,99% în timp ce la o licitație ținută în februarie randamentul a fost de 0,09%. În martie 2020 statul român se împrumuta în premieră la randament negativ (-0,11%), însă la o scadență mai scurtă, de 5 luni.

MFP a mai emis încă 464,3 milioane de lei în certificate de trezorerie cu scadența în 11 luni. Aici cererea de 944 de milioane de lei a fost peste prospectul de 700 de milioane de lei și randamentul mediu a fost de 2,27%, în creștere cu 10 puncte de bază față de o emisiune pe 12 luni ținută luna trecută.

Costurile de finanțare în lei se află pe o tendință ascendentă în ultimele luni, pe fondul creșterii inflației. Analiștii se așteaptă ca BNR să majoreze dobânda cheie - aflată la un minim istoric - din noiembrie, după un control mai strict al lichidității în prealabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica