Mesaj de la FMI: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică

Mesaj de la FMI: Economia globală riscă o reîntoarcere la Marea criză economică

Sursa foto -dreamstime.com

scris 18 ian 2020

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, avertizează asupra inegalității veniturilor care este în creștere, trendul fiind asemănător cu cel de acum 100 de ani care a condus la un dezastru financiar.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat vineri că economia globală riscă o revenire a Marii crize economice, alimentată de inegalități sociale și de instabilitatea sectorului financiar, relatează The Guardian, preluat de News.ro. Vorbind la Peterson Institute of International Economics din Washington, Georgieva a spus că un nou studiu al FMI, care compară economia actuală cu anii 1920, care au culminat cu prăbușirea pieței în 1929, dezvăluie că este în curs un trend similar.

Urmărește-ne și pe Google News

În timp ce inegalitățile între țări s-au atenuat în ultimele două decenii, acestea au crescut în interiorul țărilor, Georgieva a criticat în mod special Marea Britanie.”În Marea Britanie de exemplu, cei mai bogați 10% controlează în prezent o avere echivalentă cu averea cumulată a celor mai săraci 50%. Această situație este asemănătoare  la nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), unde inegalitățile între venituri și averi au atins sau sunt apropiate de niveluri record”.

România, printre cele mai multe amenzi pentru încălcarea reglementărilor privind protecția datelor. La nivel european, valoarea amenzilor a depășit 400 milioane euro în 2019 CITEȘTE ȘI România, printre cele mai multe amenzi pentru încălcarea reglementărilor privind protecția datelor. La nivel european, valoarea amenzilor a depășit 400 milioane euro în 2019

Georgieva a adăugat: ”În unele privințe, acest trend îngrijorător este o reminiscență a primei părți a secolului 20 – când forțele gemene ale tehnologiei și integrării au condus la prima epocă de aur din anii ’20 și, în ultimă instanță, la dezastrul financiar”. Ea a avertizat că probleme noi, cum ar fi urgența climatică și protecționismul comercial crescut înseamnă că în următorii 10 ani vor fi probabil caracterizați de tuburări sociale și de volatilitatea pieței financiare. ”Dacă ar trebui să identific o temă de început al noului deceniu, ar fi creșterea incertitudinilor”, a spus șefa FMI.

Cu disputa care încă există între Statele Unite și Europa, ”sistemul comercial global are nevoie de o reformă semnificativă”, a arătat Georgieva. Georgieva a mai spus că incertitudinile afectează nu doar companiile ci și oamenii, în special având în vedere creșterea inechităților din interiorul multor țări. ”Inechitățile excesive împiedică dezvoltarea... și pot alimenta populismul și neînțelegerile politice”.

Ce va urma după „anul în care au crescut toate” CITEȘTE ȘI Ce va urma după „anul în care au crescut toate”

Șeful organizației de caritate Jubilee USA Eric LeCompte a spus că ”FMI a dat un mesaj puternic legat de posibilitatea unui nou dezastru economic major produs ultima oară în timpul Marii crize economice”. ”Cu inegalități în creștere și îngrijorări privind stabilitatea piețelor, trebuie să luăm în serios acest avertisment”, a declarat LeCompte.

Într-un nou studiu prezentat înaintea publicării, săptămâna viitoare, a noilor estimări economice mondiale, FMI a subliniat modul în care accesul la sectorul financiar din China și India în anii 1990 ”a creat condițiile pentru creșterile economice din anii 2000”. ”Acest lucru a contribuit la scoaterea din sărăcie a unui miliard de oameni”, a spus Georgieva. Ea a avertizat însă împotriva exceselor care au provocat criza financiară mondială din 2008 și a notat că, pentru mulți, criza nu s-a încheiat, una din patru persoane din Europa fiind în pericol să intre în sărăcie.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
kristalina georgieva
criza