EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile

EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile

Bogdan Neacșu, director general CEC Bank, și Traian Halalai, director general Eximbank

scris 15 ian 2020

CEC Bank va raporta un profit net de circa 400 milioane de lei pe 2019, potrivit rezultatelor preliminare neauditate, comunicate de bancă pentru Profit.ro, în creștere de două cifre față de 2018, avans reușit și la venituri operaționale, credite și depozite. Obiectivele bugetare au fost îndeplinite și la Eximbank. Este un context în care noul Guvern dorește să schimbe în mijlocul mandatului conducerea băncilor, numită în vremea fostului Executiv, dar suspendarea contractelor de mandat pentru neîndeplinirea obiectivelor nu va putea fi susținută dacă membrii comitetului de direcție vor refuza să semneze de bună-voie actele adiționale care le-ar reduce cu 40% indemnizațiile.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

“Toate țintele de buget au fost atinse sau depășite în 2019. Creșterea rezultatului provine în principal din optimizarea și eficientizarea activității și din diversificarea serviciilor. Veniturile din produse tranzacționale au crescut mai mult decât veniturile din dobânzi”, arată CEC Bank, într-un răspuns transmis Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, potrivit rezultatelor preliminare și neauditate (cele complete și auditate se anunță public în aprilie aprilie), profitul net al CEC Bank a urcat la circa 400 milioane de lei, de la 355 milioane de lei în 2018 și 172 milioane de lei în 2017. Este cel mai bun rezultat net înregistrat de banca statului din 2005 până în prezent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile

Veniturile operaționale au fost de circa 1,2 miliarde de lei, în creștere cu circa 15%, în condițiile în care avansul pe produse tranzacționale a fost de circa 20%.

Banca Transilvania vrea să cumpere Microinvest, liderul pieței financiare non-bancare din Republica Moldova CITEȘTE ȘI Banca Transilvania vrea să cumpere Microinvest, liderul pieței financiare non-bancare din Republica Moldova

Portofoliul de credite a crescut cu circa 10%, arată banca, avansul fiind mai mare pe segmentul companii (11%) decât la persoane fizice (9%). Valoarea creditelor, potrivit datelor preliminare, va depăși 20 de miliarde de lei. 70% din credite au fost acordate persoanelor juridice, CEC menționând că în ultima perioadă a avut creșteri pe zona de industrie și agricultură, iar restul de 30% au fost credite de retail.

Sumele atrase de la clientelă, principala sursă de finanțare a băncii, s-au ridicat la aproximativ 28 de miliarde de lei la sfârșitul lui 2019, în creștere cu circa 11% față de anul anterior, arată banca. Trei sferturi din totalul depozitelor CEC Bank au fost atrase de la persoane fizice, fiind principala sursă de finanțare a instituției.

Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) s-a situat anul trecut la circa 13%, iar solvabilitatea la peste 22%.

Tot anul trecut, arată instituția, “CEC Bank reușit majorarea capitalului social cu 940 de milioane de lei , prin aportului acționarului unic, status român, devenind astfel singura bancă românească, deținută de stat, pentru care Comisia Europeană a aprobat un astfel de demers în condiții concurențiale de piață și care nu reprezintă ajutor de stat”.

Luna aceasta s-au finalizat și demersuri de digitalizare începute anul trecut, fiind lansate plățile cu telefonul mobil prin aplicația proprie CEC Pay, dezvoltată pentru clienții cu telefoane Android (80% din total clienți), pentru cei cu Iphone urmând să fie disponibil Apple Pay în prima parte a anului.

Obiectivele bugetului pe 2019 au fost îndeplinite și la Eximbank, cealaltă bancă la care, la fel ca în cazul CEC Bank, Ministerul Finanțelor Publice încearcă zilele acestea să schimbe conducerea numită în vremea Executivului PSD și a decis reducerea indemnizațiilor de conducere. Eximbank nu a putut prezenta, însă, la acest moment detaliile rezultatelor financiare preliminare neauditate pe 2019 solicitate de Profit.ro, dar a arătat că obiectivele din contractele de mandat au fost îndeplinite. Banca ne-a comunicat că după 2012 și până în 2019, inclusiv, volumul creditelor acordate a crescut de aproape cinci ori, anul trecut ajungând la 4 miliarde de lei, după un proces de transformare organizațională și de reașezare pe principii de business moderne, respectând indicatorii prudențiali.
“Structura bilanțului s-a îmbunătățit considerabil: dacă în 2012 creditele, în valoare de 862 de milioane  de lei, reprezentau 26% din activele în valoare de 3,9 miliarde de lei, în 2019, ponderea creditelor acordate clientelei, în valoare de 4 miliarde de lei, reprezintă mai mult de 50% din totalul activelor de 7,7 miliarde de lei ale EximBank.
Profiturile cumulate raportate au fost de 268 de milioane de lei, în ciuda procesului dificil de ajustare a sectorului bancar local în perioada post criză financiară.
Rezultatele înregistrate au menținut EximBank în topul băncilor profitabile de pe piață locală și au propulsat-o, pentru prima oară în istoria sa, în  ”Top 100 cele mai valoroase companii din România”, a precizat banca.

Director general la CEC Bank este în prezent Bogdan Neacșu, iar la Eximbank – Traian Halalai, ambii primind avizul Băncii Naționale a României pentru ocuparea acestor funcții.

EXCLUSIV FOTO \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO "Artizanul" unuia din marile falimente bancare românești, cu avere vânată în 4 țări, trăiește în SUA, care nu recunoaște condamnarea sa penală în România

Contractele de mandat ale președinților băncii și celorlalți membri ai comitetelor de direcție pot fi suspendate de acționarul majoritar, înainte de expirare, fără șanse la eventuale contestații în instanță, în condițiile în care aceștia nu își îndeplinesc obiectivele din mandat.

Ministerul Finanțelor Publice nu a cerut până acum suspendarea contractelor pentru astfel de motive de neîndeplinire a obiectivelor, ci încearcă să-i convingă pe manageri să părăsească singuri funcțiile printr-o decizie de reducere a indemnizațiilor sub 7.000 de euro, la nivelul salariului pentru un șef de direcție în bancă, de la circa 15.000 de euro cât sunt câștigurile actuale.

Decizia, luată în Adunarea Generală a Acționarilor, s-a concretizat până acum doar într-o propunere de act adițional, cu care managerii vizați ar trebui să și fie de acord și să o semneze pentru a le putea fi modificate contractele în vigoare. Până în prezent, managerii celor două bănci nu au acceptat să semneze actele adiționale la contracte propuse de acționarul Ministerul Finanțelor Publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
bogdan neacsu
eximbabk