Măsuri adoptate la nivel mondial pentru combaterea impactului economic al epidemiei de coronavirus

Măsuri adoptate la nivel mondial pentru combaterea impactului economic al epidemiei de coronavirus
scris 7 mar 2020

Guvernele și băncile centrale au adoptat la nivel mondial o serie de măsuri pentru combaterea impactului economic a epidemiei de coronavirus, de la reducerea de urgență a dobânzilor și pachete mari de cheltuieli la o atitudine de expectativă și angajamente de a interveni dacă va fi nevoie, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Lista măsurilor adoptate de unele dintre cele mai mari economii sau blocuri economice din lume:

Urmărește-ne și pe Google News

STATELE UNITE

Rezerva Federală a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, prima măsură de urgență de acest timp luată de banca centrală după criza financiară din 2008.

Președintele Donald Trump a promulgat un proiect de lege care alocă 83 miliarde de dolari combaterii coronavirusului și dezvoltării de vaccinuri.

Ministrul Transporturilor: Autostrada Unirii poate fi finalizată în 2026-2027 CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor: Autostrada Unirii poate fi finalizată în 2026-2027

CHINA

China a alocat 110,5 miliarde yuani (15,9 miliarde dolari) combaterii epidemiei. Beijingul a suplimentat finanțarea pentru susținerea regiunilor afectate de virus, iar banca centrală a redus mai multe dobânzi, inclusiv dobânda de politică monetară.

JAPONIA

Guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a promis o suplimentare a lichidităților din piață și intensificarea achizițiilor de active. Banca centrală ar putea lua măsuri pentru a se asigura că firmele afectate de epidemie nu vor avea deficit de fonduri în anul fiscal care se va încheia în martie, potrivit unei surse din instituție.

Guvernul Japoniei a anunțat că este pregătit să adopte măsuri de stimulare fiscală pentru a proteja economia de impactul coronavirusului.

Studiu: Fetele au medii mai bune la Evaluarea Națională și Bacalaureat CITEȘTE ȘI Studiu: Fetele au medii mai bune la Evaluarea Națională și Bacalaureat

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Banca Centrală Europeană (BCE) a evitat până în prezent să reducă dobânzile. Reprezentanții băncii au avut o întâlnire neplanificată pe 3 martie, pentru a discuta reacția operațională la coronavirus, cum ar fi dacă să organizeze evenimente și deficitul de personal, și nu vreo măsură de reacție, au declarat usrse apropiate situației.

BCE a cerut băncilor din zona euro să își analizeze planurile de continuitate a afacerilor și măsurile pe care le pot lua pentru a se pregăti și a minimiza posibilele efecte adverse ale coronaviruslui, potrivit unei scrisori văzută de Reuters.

UNIUNEA EUROPEANĂ

Uniunea Europeană oferă guvernelor spațiu fiscal pentru a răspunde impactului economic al epidemiei și ar putea decide măsuri de stimulare mai concertate, dacă efectele economice vor fi severe.

Miniștrii de Finanțe, care au puterea de a aplica reglementările UE care limitează împrumuturile guvernelor, au discutat pe 4 martie un răspuns la impactul asupra creșterii economice avut de epidemie. Aceștia au fost de acord că impactul economic al virusului este o urgență și un eveniment pe care nu îl pot controla.

În cazuri excepționale, regulile bugetare ale UE, numite Pactul de Stabilitate și Creștere, permit guvernelor să nu mai reducă deficitele și datoria publică și să reacționeze la problema imediată. Nu există o limită în această privință.

GRAFICE Vânzările revin în panică pe piețe. Acțiunile europene, la minimul ultimelor 13 luni pe fondul îngrijorărilor privind impactul Covid-19. Petrolul se ieftinește abrupt CITEȘTE ȘI GRAFICE Vânzările revin în panică pe piețe. Acțiunile europene, la minimul ultimelor 13 luni pe fondul îngrijorărilor privind impactul Covid-19. Petrolul se ieftinește abrupt

GERMANIA

Conservatorii cancelarului german Angela Merkel sunt divizați dacă Germania ar trebui să adopte un pachet de măsuri de stimulare pentru a contracara impactul coronavirusului asupra celei mai mari economii din Europa.

Experții în buget estimează că guvernul are spațiu fiscal pentru măsuri suplimentare în valoare de cel puțin 17 miliarde de euro. Unii oficiali au spus că Berlinul ar putea crea un pachet de stimulare de până la 50 de miliarde de euro, fără să renunțe la politica guvernului de a nu contracta datorii noi.

MAREA BRITANIE

Vitorul guvernator al Băncii Angliei, Andrew Bailey, a spus că banca centrală va aștepta până va avea mai multă claritate în privința impactului economic al epidemiei, înainte de a lua decizia de a reduce dobânzile.

VIDEO & FOTO Noile Dustere de poliție, cu design și dotări ca în Germania, criticate de polițiști CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Noile Dustere de poliție, cu design și dotări ca în Germania, criticate de polițiști

FRANȚA

Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Marie a spus că Europa trebuie să fie pregătită să se folosească de măsuri de stimulare pentru a face pafță impactului epidemiei.

Guvernul permite companiilor să suspende plata unor contribuții sociale și taxe și activează scheme de lucru pe termen scurt subvenționate de stat. Executivul a cerut băncii de stat pentru investiții să garanteze împrumuturile necesare pentru a depăși problemele de lichidități pe termen scurt.

Parisul a mai permis companiilor să declare forță majoră din cauza epidemiei, dacă nu își pot onora contractele cu sectorul public și exercită presiuni asupra companiilor mari să adopte aceeași atitudine față de subcontractori.

INDIA

Banca Rezervelor din India intenționează să suplimenteze lichiditățile din sistemul financiar printr-o a doua serie de operațiuni repo pe termen lung, au declarat oficiali guvernamentali. Banca ar putea injecta în sistemul financiat până la 1.000 de miliarde de rupee (13,6 milairde dolari) în runda care va începe cel mai devreme în aprilie.

ITALIA

Guvernul intenționează să crească deficitul bugetar al anului 2020 cu circa 0,35 puncte procentuale din PIB, pentru a reacționa la această criză. Ministrul Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat pe 5 martie că Roma va cere Uniunii Europene aprobarea de a mări ținta de deficit bugetar, care în prezent este de 2,2%.

Guvernul va mări probabil la 5 miliarde de euro valoarea măsurilor de sprijin pentru economia afectată de cea mai gravă epidemie de coronavirus din Europa, a afirmat în aceeași zi viceministrul Economiei Laura Castelli.

EXCLUSIV VIDEO Șansă de redresare pentru istoricul operator cinematografic RomâniaFilm. Litigiu intentat la ONU de moștenitorii fondatorilor interbelici CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Șansă de redresare pentru istoricul operator cinematografic RomâniaFilm. Litigiu intentat la ONU de moștenitorii fondatorilor interbelici

CANADA

Banca Canadei a redus dobânda cheie la 1,25%, de la 1,75%, ca reacție la epidemie. Ultima oară când banca centrală a redus dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale a fost în 2009, în timpul crizei financiare.

Ministrul Finanțelor, Bill Morneau, a spus că este pregătită să acționeze rapid pentru a ajuta companiile afectate de coronavirus și că nu va fi nevoie să aștepte până la viitorul buget, care este de obicei prezentat în martie.

COREEA DE SUD

Guvernul a anunțat un pachet de stimulare de 11.700 miliarde de woni (9,8 miliarde dolari) pentru a compensa impactul economic al celei mai grave epidemii de coronavirus din afara Chinei.

Ministrul de Finanțe Hong Nam-ki a spus că fondurile suplimentare, care trebuie aprobat de Parlament, vor fi destinate sectorului sănătății, îngrijirii copiilor și piețelor în aer liber.

viewscnt
Afla mai multe despre
impact economic coronavirus
epidemie coronavirus
recesiune coronavirus