Managerii din industria prelucrătoare și servicii estimează o creștere moderată a activității în perioada septembrie-noiembrie, un număr stabil de angajați, la fel ca și în construcții, însă preconizează că prețurile se vor reduce moderat în comerțul cu amănuntul, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Șefii companiilor din industria prelucrătoare se așteaptă la un volum al producției ușor mai mare, cu un avans mai semnificativ în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, în timp ce pentru fabricarea produselor din tutun, tendința va fi de scădere, relevă ancheta de conjunctură din luna septembrie realizată de INS.
Scăderea producției din industria tutunului este influențată semnificativ de netranspunerea la timp a Directivei europene privind pachetele de țigarete, arată news.ro.
CITEȘTE ȘI PwC: 4 din 5 directori generali din România se concentrează mai mult pe profitabilitatea pe termen lungPrețurile produselor industriale ar urma să fie relativ stabile în perioada septembrie-noiembrie, la fel ca și numărul de salariați.
Sectorul construcțiilor va înregistra un declin ușor al activității, însă angajații se vor menține ca număr, iar prețurile aferente industriei vor fi relativ stabile.
Managerii din comerțul cu amănuntul se așteaptă la o reducere a afacerilor în perioada următoare, iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va fi în scădere.
Ca atare, numărul salariaților se va diminua, iar prețurile de vânzare cu amănuntul vor fi mai mici.
În domeniul serviciilor, afacerile ar urma să crească moderat până în noiembrie, iar prețurile și numărul de angajați vor fi relativ stabile.