Notificările Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) referitoare la declararea inactivității fiscale s-au înmulțit considerabil, în ultima perioadă, semnalează o analiză Contexpert. Deși pentru remedierea problemelor depistate de Fisc sunt acordate 30 de zile, în practică pot apărea situații din cauza cărora termenul nu poate fi respectat. Consecința este pierderea codului de TVA și, prin urmare, a dreptului de a deduce taxa.
Din acest an, Codul de Procedură Fiscală (Legea 207/2015) introduce trei noi situații în care contribuabilul/plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică poate fi declarat inactiv și îi sunt aplicabile prevederile din Codul Fiscal privind efectele inactivității, respectiv:
- durata de funcționare a societății este expirată;
- societatea nu mai are organe statutare;
- durata deținerii spațiului cu destinația de sediu social este expirată.
“Trebuie să verificați dacă mențiunile referitoare la sediu, durata funcționării societății sau organele staturare înscrise la Registrul Comerțului sunt actualizate. Între ANAF și Recom există o comunicare interinstituțională și, prin urmare, autoritățile fiscale primesc, periodic, informații referitoare la situația societăților. În cazul în care ați fost notificat, trebuie să remediati situațiile semnalate în maxim 30 de zile de la comunicare, în caz contrar deveniți inactiv și vă este anulat codul de TVA. Dacă astfel de situații apar din eroarea ANAF (comunicare defectuoasă între bazele de date ale instituțiilor publice), atunci se anulează decizia de declarare a contribuabilului/plătitorului că inactiv, cu efect atât pentru viitor, cât și pentru trecut”, explică Eugenia Ion, tax manager Contexpert.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Fiind reglementări noi, efectele – transmiterea notificărilor – au început să devină vizibile în ultimele săptămâni, arată consultantul. Aceste trei situații se adaugă la cele patru care erau prevăzute și până în acest an, respectiv:
- contribuabilul nu își îndeplinește, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligație declarativă prevăzută de lege;
- se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
- organul fiscal central constată că nu funcționează la domiciliul fiscal declarat;
- contribuabilul este în inactivitate temporară înscrisă la registrul comerțului.
Care sunt consecințele fiscale ale declarării unui contribuabil inactiv
“Conform Codului Fiscal, inactivitatea fiscală atrage anularea codului de TVA, cu consecințe asupra deducerii taxei și ajustare a TVA aferentă mijloacelor fixe existente la data declarării inactivității. De asemenea, contribuabilul declarat inactiv își pierde și dreptul de deducere a cheltuielilor realizate pe toată perioada cât este inactiv fiscal. În același timp, sunt afectați și partenerii de afaceri pentru că, la rândul lor, aceștia pierd dreptul de a deduce cheltuielile și TVA de pe facturile primite de la un furnizor inactiv fiscal. Fie din lipsă de informații, fie din eroare, cei care ajung să piardă codul de TVA trebuie să îndeplinească atât obligațiile de a fi reactivați fiscal – prin remedierea problemelor care au dus la această situație -, cât și pe cele de a se reînregistra în scopuri de TVA, parcurgând procedura care implică depunerea formularului 088. Reamintim că formularul 088 și procedura au fost modificate și se aplică, în nouă formă, de la 1 august 2016. Depunerea formularului 088 înseamnă o evaluare din partea autorității fiscale a riscului fiscal (mic, mediu, mare) care este secretă și, în urmă căreia, există posibilitatea de a nu se reprimi codul de TVA”, precizează Eugenia Ion.
Procedurile de inactivare/reactivare se regăsesc în OPANAF 3846/2015.