Consiliul General al Municipiului București (CGMB) urmează să majoreze capitalul social al Societății de Transport București (STB, fostă RATB) cu 56 de milioane de lei pentru achiziționarea a trei terenuri pentru amenajarea a cel puțin trei autobaze noi, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de săptămâna viitoare. De asemenea, alte proiecte de hotărâre vizează majorarea capitalului social la patru companii municipale, cu suma totală de aproape 222 de milioane de lei, pentru un bloc cu apartamente pentru angajați, dar și pentru cimitire noi, insuficiente în cazul unei calamități, în opinia consilierilor municipali.
Conform unui proiect de hotărâre, capitalul social al STB se majorează cu 56 de milioane de lei (12 milioane de euro), scopul fiind „de a susține activitatea societății în vederea îndeplinirii obiectului de activitate prin asigurarea necesarului de fonduri desfășurarea în bune condiții a activității societății”.
Concret, STB ar urma să achiziționeze terenuri cu suprafața minimă de 189.000 de metri pătrați, cu acces la utilități, pentru construcția a cel puțin trei autobaze noi, pentru 668 de autobuze.
Cu această majorare, capitalul social al STB ajunge la 185,2 milioane de lei. Majorarea se face atât de CGMB (peste 55,9 milioane de lei), cât și de Consiliul Județean Ilfov (56.000 de lei).
Și patru companii municipale vor primi majorări de capital social.
Astfel, capitalul social al Companiei Municipale Consolidări SA va fi majorat, dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat în ședința CGMB, cu 100 de milioane de lei, bani „necesari achiziționării mijloacelor fixe și mobile”.
Este vorba despre achiziționarea unui teren de aproximativ 3 hectare pentru amplasarea unor ateliere de mică și mare mecanizare, o stație de betoane mobilă și două blocuri de apartamente cu două camere pentru cazarea angajaților companiei.
Capitalul social al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă SA va fi majorat cu 21 de milioane de lei tot pentru a susține activitatea societății, după cum afirmă municipalitatea în proiectul de hotărâre, pentru dotarea cu mobilier și echipamente și pentru angajarea de personal, însă „în special” pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construcția Spitalului Metropolitan. Compania are în prezent un capital social de peste 18,3 milioane de lei.
Compania Municipală Managementul Transporturilor SA cere, la rândul său, majorarea capitalului social cu aproape 55,9 milioane de lei, însă nu se precizează pentru ce este necesară majorarea.
Capitalul social al Companiei Municipale Cimitire SA se majorează cu 45 de milioane de lei, pentru înființarea unor cimitre noi, pentru că, spune municipalitatea, nu sunt suficiente locuri de veci, iar în cazul unei calamități, Bucureștiul ar avea nevoie de cel puțin 12.000 de astfel de locuri de veci.