Majorarea fiscalității a diminuat cu 10% profitul Romgaz în prima jumătate a anului

Majorarea fiscalității a diminuat cu 10% profitul Romgaz în prima jumătate a anului
scris 14 aug 2018

Romgaz a înregistrat în prima jumătate a anului un profit net de 797 milioane de lei, în scădere cu 10% față de profitul realizat în perioada similară a anului trecut (de 887,5 milioane lei) ca urmare a majorării cu 18% a cheltuielilor (și cu doar 5% a veniturilor). Principalele cheltuieli suplimentare au fost de natură fiscală: redevența fiind calculată la prețul gazului de la Viena (+42,53% față de semestrul 1 al anului trecut), care a antrenat și o majorare cu 60 de milioane de lei a cheltuielilor cu plata impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale.

Cifra de afaceri a Romgaz s-a majorat cu 3,4%, de la aproximativ 2,4 miliarde de lei la 2,47 miliarde de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Per total, influența majorării fiscalității din domeniu (introducerea prețului de referință de la bursa de la Viena în formula de calcul a redevenței și impactul indirect al acesteia în impozitul asupra veniturilor suplimentare) a fost de 117 milioane de lei (57 milioane suplimentare din redevență și 60 de milioane din impozitul pe veniturile suplimentare).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Dacă Agenția de Reglementare a Resurselor Minerale (ANRM) n-ar fi decis să modifice formula de calcul a redevenței în luna februarie, Romgaz ar fi realizat un profit de 914 milioane de lei în prima jumătate a anului, cu 3% peste cel din perioada similară a anului trecut. Și asta în pofida diminuării livrării cu gaze cu aproximativ 3%.

Efectul introducerii prețului de referință de pe bursa de la Viena de către ANRM asupra cheltuielilor Romgaz

Majorarea fiscalității a diminuat cu 10% profitul Romgaz în prima jumătate a anului

Consumul de gaze naturale la nivel național a înregistrat în primele 6 luni ale anului 2018 o scădere de 3,5% față de perioada similară a anului anterior, în timp ce livrările Romgaz s-au diminuat doar cu 2,96%, de la 32,06 TWh la 31,11 TWh. Ca urmare, cota de piață a Romgaz pe piața livrărilor de gaze din România a ajuns la 45,26%, fiind cu 0,27% mai mare decât cota deținută în perioada anterioară (44,98%).

În prima jumătate a anului 2018 Romgaz a produs un volum de 2.640 milioane mc gaze naturale, cu 81 mil.mc (3,2%) mai mult decât în aceeași perioadă din anul trecut.

Scăderea profitului Romgaz a mai fost influențată și de diminuarea cu 26% a tarifelor de înmagazinare aprobate de ANRE, aplicate începând cu data de 1 aprilie 2018 și de scăderea producției de energie electrică, ca urmare a condițiilor nefavorabile din piață, ceea ce a dus la diminuarea cu 49% a cifrei de afaceri și cu 99% a rezultatului înregistrate pe acest segment.

Profit.ro a anticipat încă de acum o lună că Romgaz va achita statului român în acest an impozite pe producție mai mari cu 19% decât cele prognozate în bugetul companiei ca urmare a calculării redevenței petroliere la noul preț de referință de la hub-ul de la Baumgarten, Austria, stabilit în una februarie de Agenția de Reglementare a Resurselor Minerale (ANRM). În total însă, ca urmare a majorării impozitării pe producție, activitatea companiei va fi afectată, iar statul român va încasa de la Romgaz impozite totale și dividende cu 35% sub cele percepute în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
rezultate
profit
redevențe
preț de referință