Guvernul nu a găsit cerere în piață pentru obligațiunile scadente în 14 ani și a respins și puținele oferte primite de la bănci, din cauza randamentelor prea mari.
Ministerul Finanțelor intenționa să împrumute 300 de milioane de lei cu scadența în octombrie 2034. A primit însă oferte pentru doar 66 de milioane de lei de la 7 bănci, respinse integral din cauza randamentului prea mare cerut.
La jumătatea lunii noiembrie, pe aceeași serie de obligațiuni și la un prospect de 400 de milioane de lei, Finanțele primeau oferte de 384 de milioane de lei și împrumutau 342,5 milioane de lei la 3,65% pe an.
Randamentele la datoria pe termen lung sunt în creștere în ultima lună, cu un avans de circa 0,15 puncte procentuale la 3,3% pentru împrumuturile pe 10 ani.
Guvernul nu este presat să împrumute sume mari pe final de an, după ce a emis datorie suplimentară atât pe piața internă, cât mai ales pe cea externă în ultimele luni, cel mai recent fiind un împrumut de 2,5 miliarde de euro care merge spre prefinanțarea necesarului de anul viitor.
Executivul PNL a împrumutat de pe piață 138,4 miliarde de lei în 11 luni în 2020 și încă 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană. Deficitul bugetar – adică datoria nou creată – reprezintă 96 de miliarde de lei sau peste 9%din produsul intern brut.