Leul se depreciază din pricina datelor proaste privind economia

Leul se depreciază din pricina datelor proaste privind economia
scris 17 aug 2015

Banca Națională a României a calculat un euro la 4,4269 lei azi, în scădere de la 4,4224 vineri și 4,4093 joi. Pe piața interbancară, leul s-a depreciat până la 4,4340 unități pentru un euro, cea mai scăzută valoare din ultima lună.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu doar 0,1% în trimestrul doi față de primul trimestru al anului și cu 3,2% față de același trimestru al anului trecut. Sondajele realizate printre economiști de către Bloomberg și Reuters arătau o creștere anuală de 4,8%, respectiv 4,1%. În primele trei luni ale anului PIB a crescut cu 1,4% în termeni trimestriali și cu 4,3% în termeni anuali.

Aceștia și-au construit prognozele pe baza datelor privind PIB publicate anterior de Institutul Național de Statistică, însă acestea au fost revizuite substanțial.

“Ne așteptam la o încetinire după un prim trimestru puternic, dar nu ca economia aproape să se oprească din creștere – în fapt, ritmul de creștere trimestrial este printre cele mai proaste din ultimii doi ani, potrivit datelor revizuite publicate”, se arată într-un raport ING Bank. Analiștii băncii spun că au pun sub revizuire negativă prognoza de creștere de 4,5% pentru 2015.

Ei cred că principala evoluție negativă vine din industria manufacturieră, însă acest lucru va fi confirmat abia după publicarea datelor detaliate. Sectorul serviciilor ar putea să fie afectat de reducerea consumului în așteptarea anunțatei reduceri a taxei pe valoare adăugată cu cinci puncte procentuale de la 1 ianuarie 2016, mai ales în ceea ce privește achizițiile importante.

Modificările la Codul fiscal, aprobate de Parlament, care ar fi dus la reducerea TVA și la eliminarea taxei pe stâlp, au fost respinse de președintele Klaus Iohannis. BNR a acuzat producerea unor dezechilibre macroeconomice ca urmare a relaxării fiscale, inclusiv prin supraîncălzirea economiei.

Urmărește-ne și pe Google News
viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
banca nationala a romaniei
leu
depreciere leu
crestere economica