România are doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană, după Marea Britanie, iar după ieșirea acesteia din UE va avea cel mai mare deficit raportat la PIB, urmând să fie cel mai expus stat european în cazul declanșării unei crize internaționale, a declarat, miercuri, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, într-o conferință organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
În opinia economistului-șef al BNR, deficitul mare de cont curent este cel mai îngrijorător criteriu din Tabloul de Bord al Comisiei Europene, arată Agerpres.
"Vestea cea mai grea vine de la un criteriu care nu este depășit și nici nu va fi depășit mulți ani de acum încolo. Este vorba de criteriul deficit de cont curent, iar aici trebuie să fac o povestioară mai lungă. Criteriul la care îți dă voie ca și țară acest Scoreboard este 4% din PIB. Și nu numai 4%, ci timp de trei ani să ai o medie mai mare de 4% din PIB. Adică, să ai un cont curent total dezechilibrat trei ani la rând. În 2016, România avea un deficit de 1,3% din PIB. În 2017 urmează să vedem datele, probabil că deficitul a fost 3,4% din PIB. Și o să ziceți: 'Bun, și care e problema? Dacă criteriul e 4% și anul trecut a fost 3,4% nu avem nicio problemă, cu atât mai mult cu cât el ar trebui să depășească 4% trei ani la rând ca să ieșim din criteriu'. Deci, repet, nu vom ieși din acest criteriu probabil în următorii cinci ani sau șase ani. Este cel mai puțin preocupant pentru atât? Nu. El este cel mai preocupant pentru că România astăzi, când vorbim, are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeană după Marea Britanie. Și după ce va ieși Marea Britanie din Uniunea Europeană, România va avea cel mai mare deficit raportat la PIB", a spus Valentin Lazea.
28 noiembrie - Profit Financial.forum