Lazea, BNR: Firmele n-ar trebui să mai ceară statului să le rezolve problemele

Lazea, BNR: Firmele n-ar trebui să mai ceară statului să le rezolve problemele

Sursa foto: Agerpres

scris 28 oct 2015

Mediul de afaceri are o viziune pe termen scurt, care intră în conflict cu viziunea macro, pe termen lung a statului, spune economistul-șef al BNR, Valentin Lazea. Firmele trebuie să înțeleagă că fără stabilitatea macroeconomică România nu poate avea o dezvoltare stabilă și durabilă, spune economistul.

Există două viziuni diferite față de raportarea la economie, spune Lazea. Cea a firmelor este pe termen scurt, micro, cu accente parohiale, care împinge la găsirea unor soluții care nu iau în seamă schema mare a lucrurilor, indiferent de tratatele semnate. De cealaltă parte, statul are sau ar trebui să aibă o viziune pe termen lung, macro, în care să ia în seamă tratatele asumate la nivel internațional, cum este Compactul fiscal, care angajează țările europene la deficite mici.

Urmărește-ne și pe Google News

“Mediul de afaceri ar trebui să înțeleagă că stabilitatea reprezintă o condiție esențială pentru dezvoltarea stabilă și durabilă. Nu e ceva nice to have – ceva plăcut de avut”, a declarat Lazea, la o conferință pe tema creșterii sustenabile, organizată la Banca Națională.

Economistul a îndemnat mediul de business să se gândească și la ce poate face el pentru economie, parafrazând-ul pe fostul președinte al SUA, John F. Kennedy: nu întrebați ce poate face statul pentru voi, întrebați-vă ce puteți face voi pentru țară. Diferitele sectoare economice cer de la stat să le rezolve problemele, însă firmele ar trebui să-și ia soarta în mâini și să investească ele însele în dezvoltare, în timp ce rolul statului ar trebui să fie doar de facilitator.

“Statul trebuie să fie facilitator, să nu pună bețe în roate”, spune Lazea, dând exemplul pretențiilor care vin din agricultură pentru investiții de stat. “Credeți că statul va mai investi în irigații, depozitare, transport? Niciodată!”.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, spune că în România încă n-a fost atinsă competiția caracteristică unei țări capitaliste și că firmele nu dezvoltă competențe din pricina legăturilor ombilicale cu statul. "Conexiunile dintre sectorul de stat și sectorul privat sunt atât de fluide, încât nu este nevoie de cine știe ce competență", spune Croitoru.

România are unul dintre cele mai ridicate grade de macrostabilitate din Uniunea Europeană și trebuie să îl păstreze, spune Lazea. Stabilitatea macro poate fi stricată de reducerile de taxe, de creșterile de salarii, de creșterea datoriei. Deficitul mic, datoria publică de 40%, mult sub media UE sunt cele mai mari avantaje ale României,  alături de independența energetică, adaugă oficialul BNR.

viewscnt
Afla mai multe despre
valentin lazea
bnr
stabilitate macroeconomica