România se menține pe locul 37 în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

România se menține pe locul 37 în clasamentul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri
scris 28 oct 2015

România s-a menținut pe poziția a 37-a în clasamentul Băncii Mondiale (BM) privind evoluția mediului de afaceri în 189 de țări, în pofida îmbunătățirilor înregistrate în domenii cheie precum soluționarea procedurilor de insolvență și plata taxelor, care au devenit mai puțin costisitoare pentru companii.

Investitorii pot face afaceri mai ușor în România decât în Bulgaria (locul 38), Croația (40) și Ungaria (42), însă mediul de afaceri local este mai puțin primitor decât cel din Cehia (36), Slovenia și Slovacia (ambele pe locul 29), Polonia (25) și Letonia (22), potrivit topului "Doing Business 2016" publicat marți de Banca Mondială.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicatorii folosiți de Banca Mondială pentru a măsura ușurința cu care se pot face afaceri într-un stat au fost modificați în acest an, astfel că locul ocupat de România în ediția anterioară a topului a fost ajustat în consecință, de la 48 la 37.

Banca Mondială evaluează ușurința cu care se pot face afaceri într-un stat în funcție de 10 indicatori: procesul de înființare a unei firme, obținerea autorizațiilor de construcție, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăților imobiliare, accesul la credit, protecția investitorilor minoritari, plata taxelor, comerțul extern, garanția respectării contractelor și procedurile de insolvență. Raportul Doing Business urmărește și regulamentele referitoare la piața muncii, însă indicatorul nu este inclus în ediția pentru 2016.

România a înregistrat progrese în privința plății taxelor prin reducerea contribuțiilor sociale pentru companii și a scurtat durata procedurilor de reorganizare în cazul insolvențelor, notează Banca Mondială.

Totodată, autoritățile române au înlesnit procedurile privind respectarea contractelor, prin transferul de responsabilități de la tribunal către executorul judecătoresc, ceea ce facilitează accesul executorului la informații de la terțe părți.

În ceea ce privește înființarea unei firme, România a coborât opt trepte în clasament, până pe locul 45, investitorii având nevoie de îndeplinirea a 5 proceduri și 8 zile pentru a demara o nouă afacere.

De asemenea, procedurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție au devenit mai anevoioase, companiile fiind nevoite să îndeplinească 15 proceduri, a căror durată este de 257 de zile. Spre comparație, anul trecut obținerea avizelor de construcții necesita îndeplinirea a 14 proceduri și un timp de așteptare de 255 de zile.

Din punct de vedere al conectării la rețeaua națională de energie electrică, România se situează pe poziția 133 în clasamentul mondial, cu un scor de 56,44 puncte. Companiile trebuie să îndeplinească 8 proceduri pentru a beneficia de electricitate, iar timpul de așteptare este de 182 zile.

Clasamentul Doing Business 2016 este condus de Singapore, urmat de Noua Zeelandă, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, Marea Britanie și SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca mondiala
doing business
afaceri
clasament