Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat că de la preluarea mandatului la conducerea DNA nu a primit niciun fel de informare de la Serviciul de Informații Externe.
Aflată la o conferință organizată de Freedom House, Expert Forum și CRPE pe baza lansării unui raport privind indicele sustenabilității DNA pe anul 2015, Kovesi a mai spus că situația continuă chiar dacă cei mai mulți dintre inculpații anchetați de DNA își deschid conturi în străinătate sau există firme străine anchetate în țara lor pentru mită dată în România.
"În anul 2015, din cele 5.988 de dosare înregistrare, 90 de dosare au avut la bază sesizări de la SRI, 22 au avut la bază sesizări provenite de la DIPI din cadrul MAI, iar 4 dosare au avut la bază sesizări de la DGIA din cadrul Ministerului Apărării. Am văzut, cu toate acestea, că în clasamentul făcut a primit și SIE un punctaj oarecum mic. Nu am primit niciodată informări de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigații jurnalistice. Mi-e greu să cred că ofițerii de informații nu dau peste aceste elemente și nu înțeleg de ce nu sesizează DNA. Am văzut că foarte mulți dintre cercetați își mută averea și bunurile în străinătate. Este de siguranță națională, ca atunci când milioane de euro sunt transferate în off-shore, sau când sume considerabile de bani sunt date ca mită prin off-shoreuri pentru licitații publice", a spus procurorul șef al DNA conform Hotnews.
Kovesi s-a mai întrebat cum se poate ca un suspect să achiziționeze o casă de șase milioane de euro în Franța și ofițerii de informații SIE să nu afle aceast lucru și să nu sesizeze DNA.
"Similar, sunt firme străine care dau mită în România, nu am primit informații despre activitatea lor, despre conturile acestora. S-au cumpărat proprietăți în Franța de milioane de euro. Nu este firesc să nu primim aceste date", a mai declarat Kovesi, conform www.justitiecurata.ro
Serviciul Informații Externe precizează, în replică la acuzațiile aduse de către procurorul-șef al DNA, Codruța Kovesi, că nu monitorizează activitățile cetățenilor români în străinătate, iar informațiile obținute de SIE nu pot constitui probe în instanță întrucât sunt obținute prin mijloace specifice, printre care activități de spionaj pe teritoriul altor state.
SIE consideră că nemulțumirile exprimate de Codruța Kovesi privind colaborarea insuficientă dintre DNA și SIE sunt generate de faptul că șefa Parchetului anticorupție nu a înțeles specificul activităților Serviciului.
”SIE nu monitorizează cetățenii români aflați în străinătate, această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate”, se arată într-un comunicat al Serviciului de Informații Externe remis News.ro.