Bugetul în primul trimestru: Cheltuielile cu salariile și cu pensiile s-au umflat cu câte un miliard de lei față de anul trecut

Bugetul în primul trimestru: Cheltuielile cu salariile și cu pensiile s-au umflat cu câte un miliard de lei față de anul trecut
scris 26 apr 2016

Execuția bugetului general consolidat, pe primul trimestru din 2016, s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, însemnând 0,4% din PIB. Cheltuielile de personal și cele cu pensiile au fost de 13,87 miliarde lei, respectiv 19,86 miliarde lei, cu peste un milliard de lei mai mari fiecare față de aceeași perioadă a anului trecut, ca urmare a majorărilor acordate în ultimele luni din 2015.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 55,6 miliarde de lei, reprezentând  7,3% din PIB, au fost cu 1,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.           

Urmărește-ne și pe Google News

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%)și contribuții de asigurări sociale (+5,2%).

 Încasările din TVA au fost de 14,3 miliarde lei, în scădere față de aceeași perioada a anului 2015 de 1,7%, când au fost de 14,5 miliarde lei. Potrivit ministerului, veniturile din TVA au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9% aplicată de la 1 iunie 2015. Încasările dinn TVA sunt însă cu 1,9% peste nivelul prognozat aferent trimestrul I 2016, creșterea consumului compensând într-o măsură semnificativă reducerea TVA.

Încasările din contribuții de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind afectate de aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale.

EXCLUSIV Noua ordonanță de salarizare blochează sporurile și 7 indemnizații, o parte dintre bugetari mai așteaptă până în 2020-2021 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua ordonanță de salarizare blochează sporurile și 7 indemnizații, o parte dintre bugetari mai așteaptă până în 2020-2021

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creșteri față de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,0%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 0,7%, în timp ce la impozite și taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 20,4% din cauza amânării  cu două luni a termenului de plată a impozitului pe proprietate. Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuință, terenuri și mașini.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 52,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 5,0% față de aceeași perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cheltuielile de personal au fost de 13,87 miliarde lei și au crescut cu 8,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost de 12,83 miliarde lei. Acestea sunt determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituțiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, 15% pentru personalul din învățământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială, precum și majorarea salariului minim brut pe țară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015. În analiza cheltuielilor de personal trebuie ținut cont de faptul că în trimestrul I 2015 s-a plătit prima tranșă aferente plăților drepturilor stabilite prin hotărâri judecătorești în sumă de aproximativ 1,5 miliarde lei, arată ministerul.

Guvernul demarează operațiunea \ CITEȘTE ȘI Guvernul demarează operațiunea "dividende pentru salarii", băgând mâna mai adânc în profitul Transgaz

Cheltuielile cu bunuri și servicii, de 8 miliarde lei, au crescut cu 2,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, când s-au situat la 7,88 miliarde lei.

Cheltuielile cu asistența socială, de 19,86 miliarde lei, au crescut față de aceeași perioada a anului precedent cu 6,8% datorită, în principal, majorării cu  5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 și a dublării alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015. În primul trimestru din 2015, cheltuielile cu asistența social au fost de 18,58 miliarde lei.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
buget
salarii
pensii