Deplasările românilor la mall-uri și în scop recreațional au scăzut cu peste 80% în perioada 16 februarie-29 martie, vizitele la supermarketuri și farmacii s-au înjumătățit, iar deplasările la locurile de muncă au fost cu circa 40% mai puține, potrivit unei analize Google.
Gigantul american a publicat rapoarte de “mobilitate comunitară” pentru 131 de țări, inclusiv pentru România, care urmăresc tendințele de mobilitate în rândul populațiilor în urma restricțiilor impuse de guverne pe fondul pandemiei de coronavirus. Compania folosește datele de localizare furnizate de aplicații ca Google Maps.
CITEȘTE ȘI FOTO 4 perechi de pantofi esențiale oricărui bărbatRapoartele utilizează date agregate, anonimizate, pentru a evidenția tendințele de mișcare în perioada 16 februarie-29 martie raportat la precedentele cinci săptămâni (scenariul de bază). Sunt analizate vizitele la mall și în scop recreațional (restaurante, muzee, parcuri de agrement ect.), supermarketuri, piețe agroalimentare, băcănii și farmacii, traficul la metrou și în gări, locuri de muncă și timpul petrecut acasă.
“Pentru a proteja confidențialitatea persoanelor, în niciun moment nu sunt disponibile informații personale identificabile, cum ar fi locația, contactele sau mișcarea unei persoane”, arată Google.
În România, deplasările în scop recreațional au scăzut cu 81% în intervalul analizat. Drumurile pentru cumpărături alimentare și deplasările la farmacii au scăzut cu 53%, plimbările în parcuri cu 60% (-86% în București, unde parcurile sunt închise), iar deplasările la locul de muncă cu 39%.
Traficul în stațiile de autobuz, metrou sau gări s-a redus cu 72%, în timp ce timpul petrecut în zone rezidențiale a crescut cu 15%, potrivit raportului.
În Italia și Spania, state puternic afectate de epidemie, care au introdus unele dintre cele mai stricte restricții de circulație, deplasările în scop recreațional au scăzut cu 94%, drumurile la băcănii și farmacii cu 63% și, respectiv 76%, iar deplasările la locurile de muncă cu 63%, respectiv 64%.
Suedia, pe de altă parte, unde autoritățile au ales să nu limiteze foarte mult mișcările locuitorilor, a înregistrat o scădere de doar 24% a deplasărilor în scop recreațional, drumurile la locul de muncă s-au redus cu 18%, în timp ce vizitele în parcuri au crescut cu 43%. Statul nordic a raportat peste 6.100 de cazuri de infecție cu noul coronavirus și 351 de decese.
Județe cu focare importante: