Există șanse mari pentru formarea unui guvern de tehnocrați, dar în condițiile unui mandat clar și limitat, care să cuprindă menținerea stabilității macro și a creșterii economice, alegeri corecte în 2016 și câteva măsuri pentru mediul de afaceri, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Înțeleg că șansele sunt mari (pentru un guvern de tehnocrați - n.r.) În această perioadă trebuie văzut și trecutul. Nu poți să-l extrapolezi (...) dar în trecut, în limitele parametrilor dați de o criză politică, de potențialul dat de niște tensiuni sociale mai adânci și nevoia de alegeri, a fost o soluție și cred că un guvern tehnocrat poate face față, dacă i se dă un mandat clar și limitat", a spus Isărescu, întrebat dacă vede viabilă o astfel de soluție.
El a explicat de ce ar trebui un mandat limitat al unui guvern format doar din tehnocrați (specialist într-un anumit domeniu, fără a avea apartenență politică manifestă), întrucât aceștia sunt "oameni care au în spate doar partidele politice care-i acceptă, dar nu au fost aleși".
"Poți să le dai un obiectiv clar și limitat, nu le poți cere orice. Organizarea unor alegeri, asigurarea unei stabilități macroeconomice și continuarea creșterii economice", a completat Isărescu.
Oficialul BNR a rememorat perioada în care a fost premier interimar și trebuia să se confrunte cu instabilitate atât la nivel politic, cât și macroeconomic.
"Amintiți-vă ce am avut eu. Nu aveam nici stabilitate și nici creștere, inflație ridicată, deficite mari, n-aveam finanțare, și, de bine de rău, s-a revenit la un minim de creștere, dezechilibrele s-au limitat (...) iar alegerile (în 2000 n.r.) au fost libere și corecte, cu tensiuni generate în special de FNI, atunci, dar uitați că s-a putut", a completat oficialul BNR.
În anul 2.000, Isărescu a candidat la alegerile prezidențiale, dar nu a intrat în cel de-al doilea tur, unde lupta finală s-a dat între Corneliu Vadim Tudor și Ion Iliescu, ultimul din urmă câștigând detașat.
"Repet, numai ceea ce din poziția noastră ni se pare esențial, stabilitate economică, macrostabilitate economică și creștere economică, bineînțeles și cu ambiția de a mai face ceva și pentru mediul de afaceri, pentru că stabilitate macroeconomică cu tensiuni micro nu este un lucru de durată. Va lua timp cu reformele structurale, cam greu le faci într-un an electoral", a reluat Isărescu în încheiere.
Întrebat ulterior dacă un astfel de guvern ar putea fi condus de un specialist din BNR, guvernatorul a răspuns: "De ce nu?", dar a condiționat acest scenariu de acceptul partidelor politice de a nominaliza o persoană din generația tânără.
"V-am spus că trebuie să fie tânăr, nu mai poate oricine. Cererile din piață sunt, în definitiv, pentru tânăr. Altă generație, alte aspirații", a completat Isărescu, întrebat direct dacă ar accepta din nou provocarea de a forma un guvern.
Președintele Klaus Iohannis a chemat din nou partidele parlamentare la consultări privind desemnarea noului prim-ministru, primele discuții urmând să fie organizate luni cu reprezentanții PSD și cei ai PNL.
Marți, vor fi inițiate consultări cu reprezentanții UDMR, UNPR, ALDE și cei ai minorităților naționale.
Formarea unui guvern de tehnocrați a fost principala variantă luată în calcul de către politicieni după prima rundă de consultări, desfășurată săptămâna trecută, cel mai vehiculat nume ca viitor prim-ministru fiind Dacian Cioloș, fost comisar european pentru Agricultură. Un alt nume vehiculat este Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.