Noi teme precum impactul schimbărilor climatice și cel al digitalizării sunt tot mai mult în atenția băncilor centrale, dar disputa despre cât de mult trebuie acestea să intervină este departe de a fi tranșată, spune guvernatorul Mugur Isărescu.
Discuțiile despre implicarea băncilor centrale în combaterea schimbărilor climatice, în reglementarea monedelor digitale și promovarea diversității și sustenabilității generează controverse inclusiv la nivelul băncilor centrale, spune Isărescu, în deschiderea unei conferințe de prezentare a raportului Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială privind sprijinirea finanțărilor verzi.
“La BNR ne adaptăm din mers noilor situații, ne organizăm pentru a vedea cum să abordăm aceste subiecte. Constatarea noastră este că nu putem încă să localizăm problema schimbărilor climatice (ca și pe cea a monedelor digitale) într-o anume direcție existentă din structura băncii. De asemenea, cred că este prematur să înființăm departamente noi, cu structură fixă”, spune Isărescu, care adaugă că banca centrală optează acum pentru grupuri de lucru mai mici, multidisciplinare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernatorul spune că strategia băncii centrale este să urmărească cu atenție și să analizeze aceste evoluții.
“Subiectul schimbărilor climatice este mult prea complex și controversat pentru a putea fi acoperit de o singură entitate. Un exemplu recent este edificator: disputele asupra rolului băncilor centrale în lupta pentru contrabalansarea schimbărilor climatice”, spune guvernatorul.
El prezintă exemplul unei conferințe recente organizate de Banca Reglementelor Internaționale, în care președintele Fed, Jerome Powell, a susținut că banca centrală trebuie să rămână în limita mandatului de menținere a stabilității prețurilor și că ea nu poate stabili politica de combatere a schimbărilor climatice, acest rol revenind guvernelor, reprezentanților aleși, în timp ce Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a insistat că băncile centrale nu pot să își îndeplinească deplin mandatul de control al inflației dacă nu se implică puternic în problemele ridicate de schimbările climatice.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte“Dincolo de aceste diferențe de opinie, se conturează un nucleu consensual, mai ales la nivelul UE, și anume că deși băncile centrale nu au rolul principal în agenda schimbării climatice și nici nu se pot substitui politicilor fiscale sau politicilor industriale, ele pot contribui semnificativ din numeroase perspective: creșterea gradului de conștientizare în societate cu privire la implicațiile schimbării climatice, o mai bună transparență, susținerea finanțărilor verzi, evaluarea riscurilor”, spune Isărescu.
În raportul CNSM au fost avansate 16 recomandări pentru autorități cu termene de implementare scurte, care vizează trei domenii: creșterea în mod sustenabil a accesului la finanțare pentru proiectele legate de agenda schimbării climatice, sprijinirea schimbării structurale a economiei spre una cu valoare adăugată superioară și îmbunătățirea transparenței, raportărilor și a disponibilității informațiilor legate de schimbarea climatică, precum și creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul schimbării climatice în societate și în cadrul sistemului financiar.