Președintele Klaus Iohannis spune, într-un mesaj transmis la Adunarea Generală a Centrului European pentru Problemele Lucrătorilor, că un succes al președinției României la Consiliul Uniunii Europene înseamnă rezultate concrete pentru cetățenii europeni. "Însă, dincolo de proiectele și demersurile palpabile, îmi doresc să putem readuce optimismul pentru cetățenii europeni", mai spune Iohannis, citat de News.ro, adăugând că țara noastră "este puternic atașată de principiile și valorile europene, iar românii nu își văd viitorul în afara Uniunii Europene".
"Astăzi, Uniunea Europeană se află într-un moment de răscruce. Agenda europeană este marcată de provocări multiple și incertitudini, unele cu rădăcini în trecut, altele care sunt rodul evoluțiilor prezentului. Și pentru unele, și pentru altele, soluția nu poate veni decât din consens, din maniera în care vom reuși să gestionăm împreună, instituții europene și organizații ale societății civile, dificultățile pe care le ridică climatul social-politic de pe cuprinsul continentului nostru", afirmă Klaus Iohannis, în mesajul transmis, sâmbătă, în cadrul Adunării Generale a Centrului European pentru Problemele Lucrătorilor (European Centre for Workers’ Questions - EZA) și prezentat de consilierul prezidențial Andrei Muraru.
Președintele Iohannis arată că România se află pe ultima sută de metri în ce privește pregătirile pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, "perioadă definitorie pentru viitorul proiectului european, care nu poate fi gândit în absența valorilor și intereselor comune". În timpul președinției Consiliului UE, România va avea de gestionat provocări majore: Brexit-ul, negocierea Cadrului Financiar Multianual post-2020 și problema migrației, iar în primul semestru al anului viitor, vor fi organizate alegeri pentru Parlamentul European.
"Sunt doar unele dintre cele mai importante chestiuni pe care îmi doresc să le putem trata cu deplină seriozitate și eficiență pentru a contribui și noi la consolidarea proiectului european. Un succes al președinției românești înseamnă, în definitiv, rezultate concrete pentru cetățenii europeni. Însă, dincolo de proiectele și demersurile palpabile, îmi doresc să putem readuce optimismul pentru cetățenii europeni. Pentru acest obiectiv îndrăzneț, avem însă nevoie de un efort colectiv pentru găsirea unor soluții pentru o Uniune Europeană puternică și adaptată, care să corespundă aspirațiilor generațiilor viitoare. Tocmai de aceea, în această dificilă misiune din 2019, România acordă o importanță deosebită dialogului social european. Trebuie să oferim un exemplu de seriozitate și profesionalism, din partea unui stat membru UE tânăr, modern și dezvoltat, conștient de responsabilitățile și drepturile care îi revin în privința gestionării pieței muncii", mai spune Iohannis în mesajul său.
El subliniază că una dintre prioritățile asumate de România este consolidarea convergenței europene.
"Pentru atingerea acestui obiectiv central, un rol important îl vor avea acțiunile destinate ocupării forței de muncă și întăririi drepturilor sociale. Dezvoltarea sectorului digital este, de asemenea, fundamentală pentru progresul economic, iar eforturile trebuie îndreptate către transformarea Uniunii Europene într-un lider la nivel mondial în acest domeniu. Consider că implicarea dumneavoastră este vitală în toate aceste proiecte și în această etapă. De aceea, mă bazez pe expertiza pe care o puteți furniza și pe care, iată, o subliniez și o recunosc astăzi", arată președintele Klaus Iohannis.
Șeful statului amintește că evenimentul de sâmbătă are loc cu doar câteva zile înainte de împlinirea unui secol de la realizarea unității naționale românești.
"În acești 100 de ani, românii au luptat, uneori cu prețul vieții, pentru o Românie modernă și democratică, iar integrarea europeană reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte din ultimul secol. De aceea, așa cum spunea recent președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, aceasta nu este doar o sărbătoare românească, ci este o sărbătoare europeană. Creșterea economică, consolidarea democratică, libera circulație a persoanelor sunt doar câteva dintre beneficiile pe care aderarea la UE ni le-a adus. România este puternic atașată de principiile și valorile europene, iar românii nu își văd viitorul în afara Uniunii Europene. Tocmai de aceea, eforturile noastre se vor îndrepta către consolidarea proiectului european prin întărirea democrației și a statului de drept, respectul față de cetățean, promovarea libertăților fundamentale", mai afirmă Iohannis.