Iohannis a decorat cu Steaua României un înalt oficial american, fost atașat comercial în regimul Ceaușescu

Iohannis a decorat cu Steaua României un înalt oficial american, fost atașat comercial în regimul Ceaușescu

Jay Burgess alături de Marian Vanghelie, 2011. Sursă foto: http://www.sector5.ro/

scris 17 ian 2016

Președintele Klaus Iohannis a conferit, săptămâna trecută, Ordinul Național Steaua României în rang de ofițer lui Jay Burgess, director al Biroului State Europene și adjunct ad-interim al Asistentului Secretarului Comerțului pentru Europa și Eurasia din cadrul Departamentului pentru Comerț al Statelor Unite.

Ordinul Național Steaua României este cea mai înaltă distincție acordată de statul român, iar gradul de ofițer este al cincilea în ordine ierarhică în cadrul acestei decorații.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit informațiilor oficiale, Jay Burgess a luat prima oară contact cu România în 1969, când a primit o bursă Fullbright în baza căreia a studiat până în 1971 la Facultatea de Drept din București.

Economia Chinei a crescut cu circa 7% în 2015 CITEȘTE ȘI Economia Chinei a crescut cu circa 7% în 2015

În 2011, Burgess l-a primit la Washington pe primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, aflat în vizită oficială în Statele Unite cu scopul declarat  de a "identifica posibilitățile de atragere a unor investitori americani în România". Vanghelie a condus atunci o delegație a PSD București invitată la Washington de către fostul ambasador american Richard W. Carlson, vicepreședinte al Fundației pentru Apărarea Democrației din SUA.

În 1975, Jay Burgess s-a angajat la Departamentul pentru Comerț de la Washington, ca asistent al secretarului pentru probleme legate de relațiile comerciale Est-Vest. Până în 1982, a fost ofițer principal a Biroului pentru România al Departamentului pentru Comerț, atașat comercial la ambasada SUA la București și director adjunct al diviziei de afaceri est-europene din cadrul Biroului de relații comerciale Est-Vest din Departamentul pentru Comerț.

În 1971, la finalizarea studiilor efectuate la Facultatea de Drept din București, Burgess a publicat o lucrare intitulată "România privește spre Vest: o analiză a schimbărilor legislative din domeniul comerțului exterior în anii ’60". În lucrare se sublinia creșterea "impresionantă" a schimburilor comerciale dintre SUA și România odată cu preluarea puterii la București de către Nicolae Ceaușescu.

Oamenii de afaceri: Recentele acțiuni ale ANAF, decuplate de la realitatea economică. Cum răspunde șeful ANAF CITEȘTE ȘI Oamenii de afaceri: Recentele acțiuni ale ANAF, decuplate de la realitatea economică. Cum răspunde șeful ANAF

"Schimburile comerciale SUA-România au înregistrat o rată impresionantă de creștere, de la 6,428 milioane dolari în 1964 (Ceaușescu a venit la putere în 1965 – n.r.) la 31,341 milioane dolari în 1966 și 79,824 milioane dolari în 1970. Perspectiva de extindere și îmbunătățire a relațiilor comerciale este bună. Administrația Nixon a manifestat un interes special față de România, după cum au demonstrat-o vizita președintelui Nixon la București în vara lui 1969 și calda primire oferită președintelui român Ceaușescu cu ocazia vizitei sale neoficiale în SUA din toamna lui 1970. Mai recent, secretarul pentru Comerț, Maurice H. Stans, a vizitat Bucureștiul și a anunțat noi măsuri de relaxare a barierelor comerciale impuse de SUA exporturilor românești", se arată în lucrarea citată.  

Jay Burgess a ocupat între 1982 și 2005 poziția de director al Diviziei pentru Europa Centrală și de Est în cadrul Departamentului pentru Comerț. Simultan, timp de 10 ani, între 1994 și 2004, a fost director al Centrului pentru Informații de Business privind Europa Centrală și de Est, principalul centru al guverului american pentru informații economice, financiare și comerciale privind 15 state est-europene aflate în tranziție de la comunism la economia de piață.

A primit numeroase distincții, americane și internaționale, pentru merite în implementarea economiei de piață în statele foste comuniste și în întărirea relațiilor economice și comerciale ale SUA cu acestea.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
nicolae ceausescu
relatii comerciale romania-sua
tranzitie postcomunism