Investițiile străine directe sunt mai mari la 9 luni decât totalul din 2014

Investițiile străine directe sunt mai mari la 9 luni decât totalul din 2014
scris 13 nov 2015

Investițiile directe ale nerezidenților în România au crescut, în primele nouă luni, cu un miliard de euro față de aceeași perioadă din anul trecut, la 2,5 miliarde de euro, arată datele estimate ale Băncii Naționale a României. Cifra depășește cu 100 de milioane de euro investițiile totale din întregul an trecut.

România a atras investiții străine directe de 2,4 miliarde de euro în 2014, în scădere cu 300 de milioane de euro față de 2013.

În primele nouă luni, investitorii străini au alocat deja mai mulți bani afacerilor din România decât în 12 luni din 2014. Față de august, străinii au venit cu investiții mai mari de 215 milioane de euro. Chiar dacă cifrele sunt în creștere, România este departe de performanța înregistrată în 2008, când a reușit să atragă investiții străine de 9 miliarde de euro sau chiar de cea din anul de criză 2009, când fluxul a fost de 4,9 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News

În primele nouă luni din 2015, participațiile la capital, care includ profitul net reinvestit, au fost de 2,15 miliarde de euro, în timp ce creditele intragrup au însumat 364 de milioane de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Situația era diferită în luna august, când participațiile la capital însumau 1,45 de miliarde de euro, în timp ce creditele intragrup erau de 846 de milioane de euro.

O explicație pentru creșterea cu 700 de milioane de euro a participațiilor la capital, în afară de creșterea sumelor venite din afară, ar putea fi aceea că acționarii străini au convertit o parte din credite în capital.

Creditul net era negativ la finele anului trecut, după ce firmele locale au finanțat acționarii cu 425 de milioane de euro mai mult decât au primit finanțare.

Ponderea creditului net în soldul final al investițiilor străine directe (ISD) s-a redus la 28% anul trecut, de la 32% în 2013. Pe sold, investițiile străine erau de aproximativ 60 de miliarde de euro la finele anului trecut, la un produs intern brut de 150 de miliarde de euro.

Investitorii vor plăti o taxă pe dividende mai mică începând cu anul viitor, dacă sunt păstrate prevederile unei ordonanțe de urgență care reduce cota aplicată de la 16% la 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii straine directe
investitii straine
crestere investitii straine