Investițiile firmelor străine în Germania s-au situat anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, arată un studiu publicat de Institutul de studii economice IW, temerile privind dezindustrializarea afectând cea mai mare economie europeană, transmite Reuters.
În 2023, companiile străine au investit 22 miliarde de euro (24,07 miliarde de dolari) în Germania. Industria a contribuit cu peste o cincime la economia Germaniei, iar serviciile cu 70%, arată datele autorităților de la Berlin. Evoluția pe termen lung a investițiilor directe ar putea reflecta schimbarea mediului de afaceri din țară, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ieșirile nete totale - diferența dintre investițiile firmelor germane în străinătate și a celor străine în Germania s-au situat anul trecut la 94 miliarde de euro. În 2021 și în 2022 s-a înregistrat ieșiri mai ridicate, conform IW.
"Nivelul ridicat repetat al ieșirilor nete totale indică faptul că acestea nu sunt un fenomen excepțional, ci mai degrabă un simptom al dezindustrializării", se arată în studiu.
Costurile ridicate cu forța de muncă, precum și alte costuri au determinat firmele germane să reloce parțial sau total afacerilor în zone mai ieftine, cum ar fi Europa emergentă.
"Autoritățile nu iau măsuri pentru a atrage companiile să investească în Germania", a apreciat economistul IW, Christian Rusche. Programele de finanțare ale Guvernului pentru a ajuta companiile să facă față costurilor ridicate cu energia sau cu infrastructura inadecvată au fost în mod repetat oprite fără niciun avertisment.
"Dacă condițiile politice rămân neschimbate, dezindustrializarea ar putea accelera semnificativ", avertizează Rusche.
Investițiilor directe scad pe plan mondial, nu doar în Uniunea Europeană, conform IW.
Aproximativ 90 miliarde de euro, sau două treimi din toate investițiile străine ale companiilor germane, au mers către statele membre UE, în special către Benelux (Belgia, Țările de Jos și Luxemburg) și Franța.
În contrast, firmele străine au făcut puține investiți în Germania, mai ales "proiecte sau achiziții mai mici, un indiciu al situației geografice defavorabile" în privința concurenței globale, avertizează IW.