După ce discuțiile chino-americane de la Washington au eșuat, iar Donald Trump a dispus majorarea tarifelor pentru importuri de bunuri chineze în valoare de peste 200 miliarde dolari, vicepremierul Chinei Liu He a declarat că negocierile nu au fost rupte total și o nouă rundă de întâlniri va avea la Beijing. Așteptările sunt pentru încheierea unei înțelegeri. „Fiecare națiune are demnitatea ei așa încât textul ar trebui să fie echilibrat”, spune oficialul chinez.
Săptămâna de tranzacționare încheiată a fost una dintre cele mai agitate ale bursei americane din ultimele luni, cu oscilații puternice antrenate de temerile investitorilor față de o dezechilibrare a economiei globale, calată în ultimele 3 decenii pe liberul schimb și o relație comercială puternică dintre SUA și China.
Nu s-a terminat bine. Președintele american Donald Trump a transmis oficialilor administrației să înceapă procesul de creștere a tarifelor la 25%, de la 10% pentru bunuri importate din China în valoare de 200 miliarde dolari, urmare a eșecului negocierilor de vineri, de care piețele financiare își legaseră multe speranțe în săptămânile precedente.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este, însă, neapărat capăt de drum. Vicepremierul chinez Liu He, șeful delegației sosită în SUA, a declarat ieri că are un optimism moderat față de ajunge la o înțelegere, chiar dacă în continuare China păstrează niște „chestiuni de principiu” față de care nu va bate înapoi. „Negocierile nu au fost rupte”, a declarat Liu potrivit Reuters ,care citează televiziunea de stat din China. Potrivit oficialului, o nouă rundă de discuții va avea la Beijing. „Dimpotrivă, micii pași înapoi sunt normali și inevitabili în timpul negocirilor ambelor țări."
Bursa americană a reacționat negativ la perspectiva ridicării tarifelor în contextul în care foarte multe corporații listate la New York au marje de profit sporit în urma utilizării subansamblelor sau a aportului unor facilități din China unde forța de muncă este mai slab remunerată.
Contractele futures pe indicele Dow Jones Average Industrial au deschis săptămâna cu 400+500 de puncte mai jos, în zona de 26.000-26.100 de puncte, iar toată sesiunile de tranzacționare care au urmat au fost marcate de stres. Revenirile au fost văzute de investitori ca oportunități pentru noi vânzări. Acestea s-au exarcebat vineri, când indicele Dow Jones Average Industrial a coborât în zona de 25.500 de puncte pentru a avea o revenire robustă pe finalul ședinței de la New York.
Chinezii se opun noilor tarife. „În prezent, ambele părți au ajuns la înțelegerea mutuală a mai multăr aspecte, dar pentru a vorbi drept, există, de asemenea, diferențe. Noi crede, că aceste diferențe sunt semnificative chestiuni de principiu”, spune Liu. „În mod clar nu putem face concesii asupra unor asemenea chestiuni de principiu.”
3 aspecte ale disputei
Într-o intervenție pentru o televiziune din Hong Kong, Liu a menționat care sunt punctele unde autorităile din SUA și cele din China au puncte divergente. Prima dintre ele este chiar cea a tarifelor. Chinezii le consideră la geneza conflictului comercial și ca atare spun că este necesar un acord pentru ca acestea să fie eliminate.
În al 2-lea rând, este problema achizițiilor asupra cărora cele 2 țări ajunseseră la un acord în Argentina anul trecut, dar acum sunt viziuni diferite asupra volumelor. În al 3-lea rând, este chestiunea despre cât de echilibrat trebuie să arate textul documentului de înțelegere. „Fiecare națiune are demnitatea ei așa încât textul ar trebui să fie echilibrat”, spune Liu.
CITEȘTE ȘI Sondaj Reuters: Creșterea economiei României a încetinit. Previziunea pentru inflațieSurse au declarat pentru Reuters că au șters din draftul de înțelegere punctele prin care ar fi trebuit să facă schimbări în legislație pentru a rezolva cererile principale ale SUA precum furtul de proprietate intelectuală, secretele comerciale, transferurile forțate de tehnologie, politicile concurențiale, accesul la serviciile financiare și manipularea ratelor de curs. Liu spune că multe din aceste chestiuni pot fi reziolvate și nu este nevoie de suprareacții.
Un document remis de Partidul Comunist Chinez spune, de asemenea, că cifrele privind volumele livrărilor trebuie să fie realiste, iar textul de înțelegere trebuie să fie balansat și să nu submineze demnitatea sau suveranitatea vreunei țări.
Întrebat dacă tarifele vor pune presiune suplimentară asupra economiei Chinei, Liu a declarat că este optimist față de evoluția economică a țării pe termen lung, adăugând că aceasta a reintrat pe un ciclu de accelerare după ce a lovit un prag de jos anul trecut. El afirmă că autoritățile de la Beijing au amplu spațiu de manevră fiscal și monetar, iar un trend sănătos de creștere poate fi menținut în pofida presiunilor negative