INTERVIU Radu Crăciun: De unde vine următoarea criza?

INTERVIU Radu Crăciun: De unde vine următoarea criza?
scris 15 feb 2018

Toată lumea întreabă dacă vine o nouă criză. Radu Crăciun, Președintele și Directorul General al BCR – Pensii, crede că mediul de afaceri va trebui să se descurce în perioada următoare într-un context foarte complex, dificil și plin de provocări. Crăciun, care este și Vicepreședintele al Asociației Administratorilor Independenți și unul dintre membrii ei fondatori, enumeră mai multe întrebări fundamentale pe care va trebui să ni le punem și al căror răspuns va fi căutat în cadrul dezbaterilor de la viitorul Summit Romanian Business Leaders din martie.

Care consideri că este cea mare provocare pentru mediul de afaceri?

Urmărește-ne și pe Google News

Radu Crăciun: Avem norocul să fim contemporani cu evoluții care ne vor schimba fundamental modul de viață, oferind oportunități pe care încă nici nu ni le imaginăm. Avem ghinionul să fim contemporani cu evoluții atât de dramatice încât extrapolarea în viitor a trecutului nu ne va ajuta la nimic. Încercăm să înțelegem ce se întâmplă în jurul nostru, să ne dăm seama care sunt adevăratele oportunități și care sunt amenințările și cu greu reușim să le deosebim pe una de altă.

Sunt capabile guvernele să vină în sprijinul companiilor printr-o ajustare rapidă și profundă a modului în care sunt conduse țările?

Radu Crăciun: Viteză cu care se desfășoară evenimentele din jurul nostru face ca guvernele să fie incapabile să răspundă cu strategii adecvate, cu atât mai puțin în țările în care partidele de la guvernare sunt preocupate în primul rând de puterea elitelor și nu de puterea țării pe care o conduc. Căci privirea către interior și nu pe fereastră le pune în imposibilitatea de a înțelege provocările majore cu care se vor confrunta țările în deceniul care va urma: geopolitice, economice, tehnologice, demografice.

Știm că în perioada 2014-2016 ai activat ca Economist-șef și și Director de cercetare al Băncii Comerciale Române și în primăvara anului 2014 pentru 2 ani ai fost Președintele Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România.  În acest mediu provocator, la ce ar trebui să fie atenți antreprenorii în perioada următoare?

Radu Crăciun: Vestea proastă este că acesta va fi contextul complex  în care mediul de afaceri va trebui să se descurce. Un mediu în care sferele de influență geopolitică se rescriu prin aspirațiile marilor țări emergente de a avea un cuvânt mai greu de spus în politica globală, contestând statutul de mare putere a SUA. Un mediu în care UE încă își caută soluția supraviețuirii, iar România are dilema poziționării între garantul securității și cel al dezvoltării.

Un mediu în care, din punct de vedere economic, deși pretindem că ne-am întors la normalitate, habar nu avem cum vor resorbi marile bănci centrale toți banii pompați cu tenacitate în piețe. Încercăm să anticipăm viitorul prin prisma trecutului, dar adevărul este că suntem în teritorii care nu au mai fost explorate niciodată. O senzație cu atât mai pregnantă cu cât evoluțiile tehnologice deschid porți în spatele cărora nu știm exact ce vom găși și în ce măsură, ca societate, vom fi capabili să le folosim în folosul și nu împotriva noastră ca civilizație.

Care sunt întrebările fundamentale pe care ar trebui să ni le punem la Summitul RBL de anul acesta? Găsim soluții de a acționa împreună?

Radu Crăciun: Cine vor fi câștigătorii și cine vor fi perdanții evoluțiilor tehnologice? Ce șanse de a ne adapta la noile tehnologii vom avea ? În ce măsură va trebui să ne reinventăm? Și bineînțeles, întrebarea de 1000 de puncte: va fi capabilă tehnologia să facă tendințelor demografice cvasi-irelevante pentru viitorul economic și statutul planetar al unei țări?

La prima vedere astfel de probleme par mult prea sofisticate pentru mediul de afaceri românesc, preocupat să afle deocamdată ce impozite va mai plăti începând de mâine. Însă ele nu vor putea fi ocolite indiferent de preocupările cotidiene pe care le avem acum. Ceea ce face cu atât mai dificilă supraviețuirea firmelor românești asaltate, nu doar de stângăciile decidenților autohtoni, ci și de megatendințele globale. Unele soluții există, pe altele va trebui să le descoperim împreună.

Lipsa de forță de muncă, sistemul de educație insuficient adaptat la realitate, lipsa de profesionalism și etică a managementului public,  îmbătrânirea populației dublată de exodul masiv al românilor în afară țării sunt factori care afectează direct economia. Cum ne afectează  afacerile și posibile soluții de rezolvarea a problemelor importante cu care ne confruntăm, discutăm  la RBL Summit în 15-16 martie 2018. Mai multe detalii despre eveniment puteți vedea pe www.summit.rbls.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu craciun
summit rbl
criza
geopolitica